Entrevista a Jorge Miquel Rodriguez

Jorge Miquel

Entrevista a Jorge Miquel Rodriguez, professor de Dret Mercantil i Director del màster d'Accés a l'Advocacia

12/01/2022

El dret ha de tenir la capacitat d’adaptar-se als canvis socials

Les dades publicades enguany per l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) constaten que l’atur juvenil supera el 30% entre els menors de 24 anys. A què es deu aquesta situació?

Crec que és una causa multifactorial. Per una banda, la formació que es dona als alumnes no sempre s’adequa a les demandes del mercat. Per exemple, s’hauria d’haver millorat molt més la formació professional. A més, les universitats donen mots graduats en àmbits que tenen uns límits respecte a les seves sortides i, en canvi, no en dona en d’altres que tenen més demanda. Si falten metges per què hi ha tanta gent que es queda sense poder accedir a una facultat de medicina tenint les capacitats per fer-ho?

Quines mesures es poden aplicar per millorar la situació?

Prestigiar i donar de recursos els cicles formatius pot ser una bona mesura. Hi ha joves que saben que un cop acabin l’ESO no estudiaran, però sí que volen treballar. El problema és que no s’ofereixen prou recursos o no es distribueixen correctament.

Fins a quin punt els joves viuran pitjor que els seus pares? És tan desolador el futur per a ells?

Generalitzar tant implica dir què vol dir viure millor o pitjor. És evident que la nostra generació ha viscut amb unes condicions diferents. Una família, independentment de si treballaven els dos o només un, podia arribar a tenir ingressos suficients per hipotecar-se molts anys i comprar-se un habitatge. En canvi, ara, si persisteix la situació actual del cost de l’habitatge amb relació al percentatge d’un sou mitjà, serà molt complicat que els joves es puguin independitzar. Per això és necessari que s’emprenguin mesures, com ara ampliar l’oferta pública de lloguer a preus competitius.
També serà més difícil que les noves generacions tinguin la mateixa feina tota la vida perquè el mercat ha canviat radicalment. Això no vol dir necessàriament que hagi de perjudicar el seu nivell de vida, simplement que s’hauran d’adaptar a un mercat en permanent estat de canvi.

Com a director del màster d’Accés a l’Advocacia, quines són les principals dificultats que tenen els estudiants a l’hora d’accedir a aquest món?

Per a la professió d’advocat sempre ha sigut molt important tenir una bona actitud i aptitud, les dues coses. És fonamental tenir una bona seguretat en un mateix i tenir clar el que t’agrada i el que no. Cada branca requereix una sensibilitat diferent i per això un ha de saber apreciar on es veu i on no. Com tot a la vida, el dret és quelcom que t’agrada quan més en saps, i això requereix temps per formar-se i passió per exercir aquesta professió.

Quines habilitats tenen els estudiants avui en dia i quines mancances?

Els estudiants destaquen molt amb coneixements tecnològics, sobretot. Tot i així, trobo que llegeixen menys que abans. Falta aprofundir amb la feina que es demana, ja que moltes vegades es conformen en fer una cerca ràpida a Google, però no van a la segona pàgina. En dret hi ha molt material que encara no està digitalitzat, la qual cosa requereix anar a les biblioteques i espais de més difícil accés. Malgrat això, aquestes són qüestions que es poden anar corregint amb el temps.

Com ha canviat el sector de l’advocacia en aquesta primera part del segle XXI?

El sector del dret i de l’advocacia, en concret, té una estructura força estable tot i que hi ha molts camins que encara estan per transitar. Per exemple, la qüestió de la protecció de dades o la digitalització. Hi ha advocats més veterans que no dominen tant aquests assumptes, i els joves que estan pujant ara poden aprofundir en aquestes noves branques. El dret sempre va més tard que la societat, però ha de tenir la capacitat d’adaptar-se als canvis socials.

Els despatxos s’han especialitzat molt, el mercat i la complexitat més gran porta a això. També si fem una mirada als últims 20 anys podem apreciar que han guanyat pes els despatxos grans, sovint internacionals.

Quines són les principals sortides que ofereix el màster que vostè dirigeix? El mon del dret té moltes sortides, i un cop hagis acabat el Màster, la més evident és exercir com advocat, en camps diversos com dret penal, dret de família, laboral, administratiu, tributari o mercantil. També es pot orientar a l’assessoria jurídica d’una empresa.

Què li diria a un futur estudiant del màster?

Doncs que l’aprofiti. Tenim bones oportunitats i es poden encaminar cap allà on volen anar. Tenim llocs molt diversos per fer pràctiques, des de jutjats fins a despatxos d’advocats a l’estranger amb la beca Erasmus.
Nosaltres ens volem diferenciar donant una bona formació a les pràctiques i amb el contingut. Al Màster tenim dos blocs de professorat ben diferenciats, però ben integrats. D’una banda, els professors de la casa, d’altra banda tenim un ampli ventall de professionals de tots els àmbits jurídics més rellevants que venen a ensenyar els nostres alumnes i compartir el seu coneixement i experiència .