Activitats
Dijous, 24 Octubre 2024
Dia · Setmana
10:42
Parlem d'agricultura regenerativa i sòls d'altes latituds al seient de l'experta del Vagó de la Ciència
Descripció:
Sara Marañón és doctora en Ecologia i la seva recerca es centra en els efectes del canvi global i les pertorbacions dels ecosistemes. Al Vagó de la Ciència de la UAB parlarà amb les persones usuàries del tren de l'agricultura regenerativa, que té com a objectiu regenerar el sòl, a assegurar que el sòl tingui una matèria orgànica i una quantitat de carboni suficients i que conservi aquesta fertilitat. Se centra en els pilars bàsics de l’agricultura, que són el sòl i la seva qualitat i com es relaciona amb la seva capacitat de captar o emetre CO2.
El trajecte s'inicia a les 10,42 h i fa el recorregut Universitat Autònoma ---> Plaça Catalunya dels Ferrocarrils
Ubicació: Estació Universitat Autònoma dels FGC
Data: Dijous 24, Octubre de 2024 - 10:42h
Organitzador: UAB i FGC
Dijous, 31 Octubre, 2024
09:28
Parlem dels ecosistemes de muntanya al seient de l'expert del Vagó de la Ciència
Descripció:
Bernat Claramunt és investigador al CREAF i professor d'Ecologia a la UAB. La seva recerca se centra en les estratègies per a un desenvolupament sostenible dels sistemes socioecològics de muntanya, amb un enfocament holístic que inclou no només els components naturals d'una regió, sinó també el seu context social i econòmic. Al seient de l'expert parlarà amb les persones usuàries del tren sobre com el canvi climàtic modifica aquests sistemes de muntanya i els serveis ecosistèmics i els beneficis que en traiem els humans.
El trajecte s'inicia a les 9,28 h i fa el recorregut Plaça Catalunya ---> Universitat Autònoma dels Ferrocarrils
Més informació: https://www.uab.cat/ca/cultura-cientifica/vago-combustibles-fossils
Ubicació: Estació Plaça Catalunya FGC
Data: Dijous 31, Octubre de 2024 - 09:28h
Organitzador: UAB i FGC
Divendres, 28 Febrer, 2025
09:30
Presentació de l'Associació Catalana d'Estudis de la Ciència i la Tecnologia
Descripció:
Investigadors de diverses universitats i centres de recerca de Catalunya, entre ells la UAB, han creat l'Associació Catalana d'Estudis de la Ciència i la Tecnologia (STS-CAT), que es presenta en una jornada el 28 de febrer, a les 9,30 h, en la Residència d'Investigadors.
La jornada compta amb una conferència inaugural impartida per Wiebe E. Bijker, professor i investigador de la Universitat de Maastricht i assessor del govern holandès com a expert en les relacions entre democràcia i tecnologia. Bijker és un dels pares dels Estudis de Ciència i Tecnologia internacional, i un dels principals exponents de la Teoria sobre la Construcció Social de les Tecnologies. L’enginyer, filòsof i doctor en Sociologia i Història de la Tecnologia per la Universitat de Twente (Països Baixos), estudia la relació entre el desenvolupament de la tecnologia i la societat, i com l’aparició de noves tecnologies impacta en la democràcia i pot comportar el sorgiment d’un nou ordre social.
A continuació, té lloc una taula rodona (STS in Action) amb la participació de Blanca Callén (UAB), Israel Rodríguez (UOC), Ismael Ràfols (Ingenio CSIC-UPV & Univ Leiden) i Vincenzo Pavone (IPP-CSIC), moderada per la vicepresidenta dels STS-CAT, Núria Vallès (IIIA-CSIC).
La cloenda és a càrrec de Miquel Domènech (UAB), membre dels STS-CAT.
L’assistència és gratuïta, però cal fer inscripció prèvia aquí.
Ubicació: Residència d'Investigadors del CSIC, C/Hospital, 64, 08001 Barcelona
Data: Divendres 28, Febrer de 2025 - 09:30h
Dimecres, 28 Maig, 2025
11:00
I Fira interactiva del Club de la Física, per gaudir de la ciència i tecnologia quàntica
Descripció:
Jocs amb llum i de probabilitat, simulacions amb l'ordinador o un detector de muons en directe per gaudir i comprendre els fenòmens quàntics. Aquesta és la proposta de la I Fira interactiva del Club de la Física de la Facultat de Ciències de la UAB, que s'adreça a tothom interessat en conèixer i gaudir de la Física.
La mostra, que celebra l'Any Internacional de la ciència i tecnologia quàntica, comprendrà fins a una desena de petites instal·lacions, en què el públic podrà interactuar amb els organitzadors de la fira, l'alumnat de 1er i 4rt curs del grau de Física que formen part del Club de la Física i que han dissenyat les experiències que compartiran amb els visitants de la Fira.
Els visitants podran jugar i manipular les instal·lacions i participar en les proves i els petits reptes que se’ls proposaran, per tal que amb el joc, la paraula, i la tertúlia entre ells i els organitzadors puguin parlar i aprendre del fenomen quàntic. Hi són convidats a visitar la Fira estudiants de tots els estudis de la Universitat i altres persones de la comunitat universitària i també de fora, com ara famílies, estudiants d’educació secundària, etc.
La I Fira Interactiva del Club de la Física de la UAB té el suport del Departament de Física i la Facultat de Ciències.
Ubicació: Eix central a tocar de la Facultat de Ciències
Data: Dimecres 28, Maig de 2025 - 11:00h
Data fi: Dimecres 28, Maig de 2025 - 18:00h