Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental

Dues iniciatives d'innovació docent finalistes per l'ONU en el Dia Internacional de l'idioma Xinès

30 abr. 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

e·Chinese Tools i e·Chinese Plus entre els cinc finalistes dels projectes d'innovació docent escollits per l'ONU per a la celebració del Dia Internacional de l'idioma xinès.

Dos iniciatives d'innovació docent finalistes per l'ONU en el Dia Internacional del idioma Xinès

Dues iniciatives d'innovació docent per a l'ensenyament del xinès, desenvolupades en els darrers anys per un equip de professors del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental, han estat seleccionades entre els cinc finalistes dels projectes d'innovació docent escollits per l'ONU per a la celebració del Dia Internacional de l'idioma xinès.

e·Chinese Tools és una plataforma multilingüe d'accés obert (català, castellà, anglès i xinès) que ofereix una base de dades seleccionada de prop de 500 recursos digitals —incloent-hi aplicacions, llocs web i eines de xarxes socials— per a l'ensenyament i l'aprenentatge del xinès com a llengua estrangera. Cada entrada està meticulosament descrita i avaluada per experts per garantir-ne la qualitat. Els usuaris poden filtrar els recursos per tipus, nivell de competència, habilitat, entre altres, i està pensada tant per a estudiants com per a docents, tant per a ús a l'aula com per a l'autoaprenentatge. La plataforma es revisa regularment per mantenir les entrades actualitzades i incorporar-hi nous recursos. El projecte va començar el 2021 i continua en marxa. L’equip està format per la Sara Rovira-Esteva, la Mireia Vargas-Urpí, l’Helena Casas-Tost i l’Antonio Paoliello.

e·Chinese Plus és una plataforma d'accés obert dissenyada per potenciar l'aprenentatge de la llengua xinesa a través d'activitats interactives. Davant la manca de recursos d'autoaprenentatge de xinès en llengües diferents de l'anglès o el xinès, e·Chinese Plus respon a una necessitat crítica de recursos estructurats i adaptats al nivell de competència per al món hispanoparlant. La plataforma ofereix una àmplia gamma d'activitats digitals alineades amb els nivells del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (A1, A2, B1 i B2), cobrint una gran varietat d'habilitats lingüístiques, com ara la comprensió oral, la comprensió lectora, l'expressió oral, la grafèmica, l'expressió escrita, la pronunciació, el vocabulari, la gramàtica, així com dues àrees en què els recursos digitals sovint són escassos, com són les competències culturals i de traducció. Amb una interfície intuïtiva, e·Chinese Plus dona autonomia als aprenents, permetent-los personalitzar el seu recorregut educatiu i seleccionar activitats d'acord amb el seu nivell, objectius i interessos. El projecte va començar el 2024 i l’equip està format per l’Helena Casas-Tost, la Lourdes Gay-Punzano, la Xiaoyan Guo, la Lingzhi Nie, l’Antonio Paoliello, la Sara Rovira-Esteva i la Mireia Vargas-Urpí.

Ambdós recursos pedagògics busquen democratitzar l'accés a recursos digitals d'alta qualitat per a l'aprenentatge del xinès com a L2, centrant-se principalment en l'alumnat de parla catalana i castellana, tot i que estan oberts a usuaris d'arreu del món. En reduir la bretxa d'accés als recursos d'aprenentatge mitjançant una plataforma inclusiva, es promou l'accés equitatiu a l'educació, independentment de la competència digital del professorat. Aquest enfocament s'alinea amb els principis del marc del Disseny Universal per a l'Aprenentatge, que advoca per entorns d'aprenentatge flexibles i adaptables que tinguin en compte les diferències individuals i promoguin la inclusió.

 

Dins de