Generadors d'aerosols
L'ús de qualsevol dels equips llistats a continuació resulta en una producció significativa d'aerosols. Si es generen bioaerosols perillosos durant un procés específic i l'equip no té un sistema de contenció primari, llavors s'haurà de realitzar dins d'una CSB.
Equips generadors aerosols
Per saber-ne més:
- És essencial utilitzar tubs amb tap de rosca que segellin hermèticament al centrifugar material biològic potencialment infecciós.
- Es recomana utilitzar rotors amb tapa estanca, que protegeixin l'operador dels possibles aerosols (centrífugues aerosol free), i que es puguin treure de la centrífuga per a un transport segur.
- Abans de l'ús, cal inspeccionar els tubs, taps, juntes, adaptadors i rotors per prevenir vessaments.
- Per reduir el risc de fuites, no s'han d'omplir excessivament els tubs de centrifugació i cal netejar l'exterior amb un desinfectant després de segellar-los.
- Utilitzar centrífugues que tinguin un sistema de tancament de seguretat que impedeixi obrir mentre estan en funcionament.
- Les ultracentrífugues han de disposar de sensors de desequilibri i una funció d'aturada d'emergència; l'equilibrat del rotor és crucial.
- És important fer servir correctament la protecció ocular, guants i bata.
- Les operacions de tancament i obertura s'han de realitzar en una CSB o, si no està disponible, esperar un temps mínim d'estabilització de 10 minuts abans d'obrir.
- En cas de trencament accidental d'un tub i vessament a la cubeta, cal informar immediatament al supervisor per procedir a la desinfecció segura de l'equip.
- Finalment, és recomanable utilitzar un raspall per netejar i descontaminar el rotor i la cambra periòdicament.
- Utilitzeu aparells especialment dissenyats per prevenir fuites provocades per la fricció del rotor contra la base de la cassoleta.
- Empreu recipients amb alta resistència tèrmica i química, que tinguin tap de rosca, orificis de sortida amb filtres si cal, i un sistema de fixació eficaç.
- Espereu almenys 10 minuts per a que es dipositi el núvol d’aerosol abans d’obrir la cassoleta del mesclador.
- Obriu i manipuleu els contenidors dins de cabines de bioseguretat.
Depenent del tipus i model del liofilitzador, es poden generar bioaerosols durant les operacions de càrrega i descàrrega del material biològic.
- La preparació del material biològic s'ha de fer preferentment en una CSB.
- La bomba de buit ha d'estar protegida per un filtre HEPA o un filtre de 0,2 µm per evitar l'entrada de bioaerosols contaminats.
- Després de la liofilització, és imprescindible desinfectar totes les superfícies exposades de la unitat.
- Si el liofilitzador disposa d'una cambra extraïble, aquesta s'ha de segellar i traslladar a una CSB per a la seva descàrrega i descontaminació.
- És vital minimitzar la manipulació de cultius i utilitzar trampes de vapor quan sigui possible.
- Assegurar que els contenidors són resistents al buit i no presenten danys.