Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La recerca de la UAB, present en l'exposició del MARQ sobre els primers regnes de l'Europa prehistòrica

21 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'exposició “Dinastías”, comissariada per l'investigador del Departament de Prehistòria Roberto Risch, reuneix una mostra d'objectes mai vista abans a Espanya gràcies a la col·laboració d'una vintena de museus europeus, i es pot visitar al Museu Arqueològic d'Alacant del 26 de març al 13 d'octubre. El treball arqueològic, paleogenètic i paleoconòmic d'investigadors de la UAB sobre les societats prehistòriques de l'edat del bronze de l'Europa continental ha estat clau en l'organització de la mostra.

Alguns dels objectes que es poden veure a l'exposició

“Dinastías” exhibirà 482 peces procedents de 21 museus i institucions museístiques d'Espanya, Hongria, Eslovàquia, Alemanya, la República Txeca, Polònia, Bèlgica, Portugal i Dinamarca. Aquests objectes, mai abans exposats a Espanya de manera conjunta, i amb alguns dels més importants mostrats per primera vegada aquí, pertanyen a les primeres societats-estat que van sorgir a l'Europa continental al voltant del 2200 ANE, a l'inici de l'edat del bronze: El Argar (sud-est de la península Ibèrica), Unetice (la República Txeca, Alemanya central i Eslovàquia) i Otomani-Füzesaboni (Romania i Hongria). L'exposició permet no sols apreciar obres mestres de l'artesania del període, sinó també comprendre com van sorgir aquelles primeres societats, qui van ser els seus creadors, com va ser la seva organització política, econòmica i social i com es van relacionar entre elles.

Entre les peces més excepcionals de la mostra hi ha el “tresor” de Téglás (Hongria), el dipòsit funerari del túmul principesc de Leubingen (Alemanya), l'espasa argàrica de Guadalajara o la diadema d'or, també argàrica, de Caravaca de la Cruz. A més, per primera vegada a Espanya s'exhibirà el disc celeste de Nebra, la representació realista del cel més antiga del món (1700 ANE), mitjançant una reproducció exacta. I també es podran veure peces de les excavacions del segle XIX fetes pels germans Siret a Almeria i Múrcia, que es troben al Museu Real d'Art i Història de Bèlgica des de fa 120 anys.

“La mostra ens permet redescobrir unes societats i un període d'enorme rellevància per a Europa Occidental que durant molt de temps, per conflictes bèl·lics i polítics, han romàs en l'oblit”, explica Roberto Risch, investigador de la UAB, “i ens ajudarà a entendre com molts aspectes que formen part de la nostra realitat van començar a prendre carta de naturalesa gairebé a l'uníson en diversos punts d'Europa, com la institucionalització de la guerra, la desigualtat social, l'aparició de les fronteres polítiques i la competència pel control dels territoris i els seus recursos o l'intercanvi a llarga distància”.

Juntament amb Roberto Risch, també son comissaris de l’exposició els arqueòlegs Juan Antonio López Padilla (MARQ) i Janos Dani (Museu de Debrecen, Hongria).

La UAB, clau en l'organització i el contingut de la mostra

Roberto Risch, catedràtic de Prehistòria de la Universitat, forma part del Grup de Recerca en Arqueoecologia Social Mediterrània (ASOME), que duu a terme les excavacions en els jaciments argàrics de La Bastida, La Almoloya i La Tira del Lienzo (Múrcia), en què han fet nombrosos descobriments; alguns dels quals, com la tomba principesca i l'edifici de govern de La Almoloya, han posat en relleu la importància de la societat del Argar com un dels primers estats d'Europa. A més, en els últims anys l'equip de recerca està duent a terme anàlisis paleogenètiques i paleoeconòmiques en els jaciments del Argar i Unetice, que han aportat llum nova per veure com els seus pobladors estaven relacionats.

L'equip d’ASOME, juntament amb altres investigadors del Departament de Geologia de la UAB, han intervingut igualment en la preparació del catàleg de la mostra. Un total de 400 pàgines amb articles divulgatius que permeten entendre aquestes primera societats-estat de l'edat del bronze que van suposar un punt d'inflexió determinant en la història d'Europa.

Dins de