Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'ICTA-UAB identificarà les propostes més eficaces per adaptar el territori al canvi climàtic

22 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un nou projecte de l'ICTA-UAB anomenat “Sistematització de les Solucions Basades en Natura a Espanya (E:SBN)” durà a terme una àmplia identificació i recopilació de solucions basades en la natura a Espanya, com a referent de bones pràctiques per a l'adaptació adequada al canvi climàtic a cada territori.

What are the best Nature-Based Solutions in Spain to adapt to climate change

Com a país especialment vulnerable al canvi climàtic, Espanya ha de fer front a reptes importants, riscos i impactes als quals s'ha d'adaptar de manera proactiva i reactiva. La manca de recursos hídrics, un augment de les temperatures, l'increment en la intensitat i el volum dels episodis de pluges extremes estan generant sequeres, escassetat d'aigua, incendis, inundacions i erosió del sòl, entre d'altres.

Un nou projecte de l'ICTA-UAB anomenat “Sistematització de les Solucions Basades en Natura a Espanya (E:SBN)” durà a terme una àmplia identificació i recopilació de solucions basades en la natura a Espanya, com a referent de bones pràctiques per a l'adaptació adequada al canvi climàtic a cada territori. Aquest projecte està finançat per la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través de la Convocatòria de subvencions en règim de concurrència competitiva per a la realització de projectes que contribueixin a implementar el Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030.

El canvi climàtic afecta els ecosistemes i la seva biodiversitat, i té un efecte negatiu sobre la salut i el benestar de les persones. El nivell dels impactes depèn del grau de vulnerabilitat dels espais naturals i agroforestals, de les persones i el seu entorn urbà, així com de la capacitat de prevenció, adaptació i resiliència dels territoris.

Per això, reforçar les capacitats d'adaptació al canvi climàtic és una tasca que cal abordar amb urgència a Espanya, i les Solucions Basades en la Naturalesa (SBN) han de tenir un paper destacat. Segons les Nacions Unides (ONU; 2022), les SBN són accions per protegir, conservar, restaurar, utilitzar i gestionar de manera sostenible diferents tipus d'ecosistemes per abordar els desafiaments socials, econòmics i ambientals de manera efectiva i adaptativa, alhora que brinden benestar humà, serveis ecosistèmics, resiliència i beneficis a la biodiversitat. L’ús de les SBN es considera una de les mesures fonamentals per adaptar-se al canvi climàtic. No obstant això, a Espanya no existeix cap sistema per catalogar les SBN a escala nacional que pugui ser útil per a la seva futura aplicabilitat a nivell local.

Per això, el projecte E:SBN pretén establir un sistema d'identificació, classificació i catalogació de solucions basades en la natura creades en diferents tipus d'ecosistemes a Espanya, des de parcs, corredors verds, restauració costanera i d'aiguamolls o refugis climàtics, perquè la planificació i la implementació, tant en entorns urbans com rurals, es realitzi amb una mirada global i de forma coherent, eficaç i adaptada a cada realitat territorial en el marc de l'acció climàtica.

La iniciativa realitzarà una anàlisi bibliogràfica de l'estat de l'art de les SBN a nivell internacional i estatal basat en la literatura científica, identificant-ne els principis, els sistemes de classificació, els paràmetres clau i els indicadors d'avaluació d'impacte. També es recopilaran i caracteritzaran més de 50 projectes de SBN i s'analitzaran en profunditat 15 d'aquests projectes representatius dels diferents territoris, de diferents tipus d'amenaces i vulnerabilitats al canvi climàtic com a exemples de bones pràctiques per entendre les característiques, la realitat institucional i de percepcions respecte al desplegament de la SBN i els elements facilitadors. Totes aquestes eines es validaran amb actors clau per assegurar que concorden amb les necessitats del PNACC.

Dins de