Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'abellar experimental de la UAB celebra 5 anys amb una jornada d'apicultura

17 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB compta des de fa 5 anys amb un abellar únic a Catalunya que permet dur a terme investigació, ensenyament i demostracions sobre l'apicultura i la biologia de les abelles. Per celebrar-ho, aquest dissabte, 18 de maig, la Facultat de Veterinària acull una jornada de conferències, demostracions i activitats entorn a l’apicultura.

Abellar experimental / colmenar experimental

El maig de 2019 la UAB va inaugurar el projecte UABee, un abellar experimental per a la demostració (visites per entrar en contacte amb l'apicultura i la biologia de les abelles), l’ensenyament (cursos de formació per a universitaris i professionals del sector) i la investigació sobre l'apicultura i la biologia de les abelles. Es tracta d'un abellar experimental únic a Catalunya, i un dels pocs de tot Espanya, amb ruscs destinats a allotjar colònies estàndard i amb la possibilitat de modificar la seva configuració segons l'activitat i la grandària de la colònia i de monitoritzar tota l’activitat dels ruscs.

Amb motiu del 5è aniversari de l’abellar experimental UABee, i dins de les activitats previstes arreu de Catalunya per celebrar el dia internacional de l’abella (20 de maig), la Universitat Autònoma de Barcelona organitza aquest dissabte, 18 de maig, a la Facultat de Veterinària, una jornada de conferències, demostracions i activitats entorn a l’apicultura.

La jornada està organitzada conjuntament amb Unió de Pagesos, i compta amb el suport de l'associació agrària de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Apicultors Lleidetans Associats, Apicultors Ecològics Associats, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins Associats, l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, i la Generalitat de Catalunya.

Les activitats de la jornada, a la Sala d’actes de la Facultat de Veterinària de la UAB, inclouran la recollida de mostres de mel per al IV Concurs de les Millors Mels Catalanes, una conferència sobre la història de l’apicultura a Espanya a càrrec del professor José Maria de Jaime, de la Universitat CEU Cardenal Herrera, i una xerrada sobre la reproducció de les abelles a càrrec de Jesús Yániz, catedràtic de producció animal i ciències dels aliments de la Universitat de Zaragoza. El professor del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB Gerardo Caja, coordinador del Grup UABee, farà un balanç de les activitats del projecte al llarg d’aquests cinc anys. La jornada finalitzarà amb una visita a l’apiari de la UAB.

Programa de la jornada:

De 9.00 h a 11.00h recollida de mostres de mel per al IV Concurs de les Millors Mels Catalanes
9.45 h Registre d’assistents
10.00 h Presentació de la jornada. Manel López Béjar. Degà de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
10.30 h Història de l’apicultura espanyola. José Maria de Jaime. Professor Universitat CEU Cardenal Herrera (València).
11.00 h Pausa
11.30 h Què sabem de la reproducció de les abelles? Jesús Yániz. Catedràtic de producció animal i ciències dels aliments. Escola Politècnica Superior. Universitat de Zaragoza.
12.30 h Balanç d’activitats del Grup UABee. Gerardo Caja. Professor del Departament de Ciència Animal i dels Aliments. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
13.00 h Cloenda de la jornada
13.10 h Visita a l’apiari UABee (cal portar equip de protecció personal)

 

Dins de