Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Experts internacionals exploren interseccions entre la història de la ciència i la història ambiental

09 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'Institut d'Història de la Ciència (iHC) de la UAB organitzarà el seminari "Disciplinary crossroads: between the history of science and environmental history" els dies 11 i 12 d'abril. Aquest esdeveniment interdisciplinari reunirà experts nacionals i internacionals per explorar les interseccions entre la història ambiental i la història de la ciència, abordant desafiaments de justícia ambiental.

Llibres i ordinador portàtil
istock/Nutthaseth Vanchaichana

L'Institut d'Història de la Ciència (iHC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza el seminari "Disciplinary crossroads: between the history of science and environmental history", que es durà a terme els pròxims dies 11 i 12 d'abril a l'edifici de l’iHC. L'esdeveniment, obert a un públic ampli, serà una plataforma única per explorar les interseccions entre la història ambiental i la història de la ciència, així com per a abordar els desafiaments contemporanis de la justícia ambiental.

Malgrat la quantitat de temes que tenen en comú, la història ambiental i la història de la ciència s'han establert des de fa diverses dècades com a disciplines independents amb comunitats de recerca diferents. Al mateix temps, davant de les actuals crisis ecosocials, calen lectures multifacètiques de les complexes relacions entre la ciència, la societat i el medi ambient. Per aquest motiu, aquest seminari té com a objectiu crear un espai per a explorar possibles formes de relacions entre totes dues disciplines, considerant-les com a fluides, de manera que es puguin crear narratives i pràctiques acadèmiques compromeses amb el medi ambient.

Organitzat pels doctorands de l’iHC Carolina Granado (iHC-UAB), Hèctor Isern (iHC-UAB) i Max Bautista-Perpinyà (UCLouvain), aquest esdeveniment reunirà destacats experts nacionals i internacionals en el camp, incloent-hi Lino Camprubí, Sarah Dry, Sarah Hamilton, Marco Armiero, Gregg Mitman, Judit Gil-Farrero, Santiago Gorostiza i Agustí Nieto-Galán, que compartiran els seus coneixements i perspectives sobre aquest tema. Qüestions com la temporalitat, l'escala geogràfica, els temes i les metodologies emergiran com a punts de tensió i diàleg entre els participants.

El seminari començarà el dijous 11 d'abril a les 9 h amb una sessió introductòria dirigida pels organitzadors i el director de l’iHC, Carlos Tabernero. El professor de la Universitat de Sevilla Lino Camprubí discutirà sobre el nou camp d’història de l'oceanografia i la tardana comprensió de la vulnerabilitat dels oceans. Posteriorment, les historiadores de la Universitat de Cambridge (Regne Unit) Sarah Dry i de la Universitat de Bergen (Noruega) Sarah Hamilton lideraran dues sessions centrades en l'activisme ambiental amb la importància del temps en la ciència del clima i la batalla del coneixement en la formulació de polítiques ambientals, respectivament. Marco Armiero, investigador ICREA a l’iHC de la UAB, i Gregg Mitman, investigador de la Universitat de Wisconsin-Madison (EUA) oferiran una sessió final conjunta on reflexionaran sobre la desobediència acadèmica i l'encreuament de fronteres en les seves trajectòries intel·lectuals.

El segon dia del seminari, els investigadors Judit Gil-Farrero (Universitat de Saragossa) i Santiago Gorostiza (iHC) abordaran temes relacionats amb la necessitat d'una recerca interdisciplinària de conflictes ambientals i les interaccions entre la guerra i el medi ambient des d'una perspectiva històrica i científica, respectivament. Finalment, l'investigador de l’iHC i exdirector de l'institut, Agustí Nieto-Galán, compartirà la seva experiència sobre la fructífera aliança entre la història de la ciència i la història ambiental a la UAB. L'esdeveniment conclourà amb una taula rodona oberta, on els participants i el públic podran debatre sobre les idees i perspectives presentades durant el seminari.

En un ambient inclusiu i respectuós tots els assistents podran treballar junts en un intercanvi d'idees col·laboratiu i equitatiu sobre les fronteres permeables d'aquestes dues disciplines, en un moment, l’actual, on les diferents mirades de comprensió, gestió i conservació del medi ambient són essencials.

Programa del seminari (CET)
 
Dijous 11 d’abril de 2024

9-10 h Max Bautista, Carolina Granado, Hèctor Isern and Carlos Tabernero, Universitat Autònoma de Barcelona. Benvinguda, presentació i contextualització del seminari.
10-11 h Lino Camprubí, Universidad de Sevilla. “History of the oceans: Confluences between history of oceanography and history of the oceanic environment”.
11-11.30 h Coffee Break
11.30-12.30 h Sarah Dry, University of Cambridge. “Time is a resource—how should we spend it? On history, climate and activism”.
12.30-13.30 h Sarah Hamilton, University of Bergen. “Scientists, Activists, and Scientist-Activists: Control over Knowledge in Histories of Environmental Activism”.
13.30-15.30 h Lunch Break
15.30-17 h Marco Armiero (Universitat Autònoma de Barcelona) & Gregg Mitman (University of Wisconsin-Madison). “A passion for trespassing. Disobeying borders as an intellectual project”.

Divendres 12 d’abril de 2024

9.30-10.30 h Judit Gil-Farrero, Universidad de Zaragoza. “Historical research on environmental issues: an interdisciplinary trail”.
10.30-11.30 h Santiago Gorostiza, Universitat Autònoma de Barcelona. “Beyond disciplinary trenches. War at the crossroads of environmental history and history of science”.
11.30-12 h Coffee Break
12-12.30 h Agustí Nieto-Galán, Universitat Autònoma de Barcelona. “A Fruitful Alliance: History of Science and Environmental History at the UAB”.
12.30-13.30 h Consideracions finals i taula rodona oberta.
 
El seminari es podrà seguir presencialment o per via telemàtica a través de la plataforma Microsoft Teams en aquest enllaç.

Per a més informació sobre el seminari i per registrar-s’hi es pot visitar la web de l’institut d’Història de la Ciència o enviar un correu a max.bautista@uclouvain.be.

 

 

Dins de