Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

26 estudiants universitaris en situació de refugi reben una beca per l'estudi

15 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Per tal que joves en situació de cerca de refugi puguin continuar els seus estudis universitaris, s‘atorguen aquests ajuts per cobrir despeses com són el material, tecnologia o altres despeses necessàries per a la formació acadèmica. En concret, s’han atorgat 17 beques Enginy i 9 beques per a joves afectats pel conflicte d’Ucraïna.

Resolució Beques Refugi i Ucraïna

Com a iniciativa complementària als Ajuts #UABRefugi, el Programa d’acollida de persones en cerca de Refugi a la UAB, gestionat per la Fundació Autònoma Solidària, va publicar dues convocatòries que pretenen compensar les situacions d’especial vulnerabilitat econòmica que dificulten el recorregut acadèmic dels i les estudiants refugiades de la UAB. Aquest alumnat afronta obstacles majúsculs a l’hora de reprendre i continuar els seus estudis universitaris a causa de la situació de vulnerabilitat social, administrativa i econòmica que comporta la condició de refugi.

Per una banda, en la IV Convocatòria Beques Enginy de suport a l’estudi per a estudiants universitaris en situació de refugi (2023-2024), cofinançades per la Fundació Caixa d’Enginyers, la Fundació UAB i la mateixa universitat, s’ha resolt amb ajuts per a 17 estudiants per un import total de 9.921,66 €. Els ajuts són per costejar material per l’estudi o per a les pràctiques, despeses de transport o compra en tecnologia. La comissió avaluadora ha estat formada per les figures següents: representació de la Fundació Caixa d’Enginyers, de l’Equip de Govern UAB,  vicegerència d’Ordenació Acadèmica de la UAB, el director de la Fundació Autònoma Solidària i l’equip tècnic del Programa d’Acollida de persones en situació de refugi.

Per una altra, es va obrir una convocatòria específica d’ajuts per a joves afectats pel conflicte d’Ucraïna, finançada de manera íntegra per la concessió directa de subvencions a determinades universitats públiques i a la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles en l’àmbit del Pla d’Acció Universitat-Refugi. En aquest cas, han estat nou les persones beneficiades per un import total de 10.000 euros.

Acollida a persones en situació de refugi a la UAB

A escala mundial, l’augment de problemàtiques globals tals com els conflictes armats, la inseguretat ambiental i econòmica, les persecucions de minories, etc., ha contribuït a un increment substancial dels desplaçaments forçosos. Segons dades d’ACNUR, a finals de l’any 2023 s’ha arribat a la xifra de 100 milions de persones desplaçades al món. Dins del col·lectiu de població refugiada, només un 7 % accedeix a la universitat (ACNUR, 2023).

Davant d’aquest context, la UAB desplega una iniciativa d’acollida universitària orientada a promoure els drets de les persones refugiades i amb necessitat de protecció internacional, coneguda com el “Programa d’Acollida de persones en cerca de refugi a la UAB”. Aquest projecte és coordinat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i facilita estratègies d’acollida comunitària, acollida acadèmica, sensibilització i formació sobre els fenòmens dels desplaçaments forçosos i la mobilitat humana al context universitari. Des del seu inici l’any 2016, més de 100 estudiants en situació de refugi s’han matriculat a estudis superiors a la UAB a través de la Convocatòria d’Ajuts #UABRefugi, a estudis de grau, màster i/o doctorat públics i oficials. La UAB afavoreix l’accés a formació superior pública i oficial per a estudiantat amb necessitat de protecció internacional amb la publicació de la Convocatòria d’Ajuts #UABRefugi curs 2023-24, que inclou l’exempció de matrícula i altres taxes i despeses acadèmiques.

Consulta les resolucions aquí.

Dins de