Sala de premsa Premsa i mitjans

PowerLearn guanya el premi al millor projecte innovador de la 7a edició Programa de Generació d'Idees

PowerLearn
El projecte PowerLearn, impulsat per investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca, l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial, l'EUI Gimbernat i la UAB, proposa la creació d'una plataforma en línia per a la detecció dels trastorns del neurodesenvolupament que afecten el rendiment escolar.

21/06/2018

El Parc de Recerca UAB i la CORE en Salut Mental de la UAB han lliurat els premis als tres projectes guanyadors de la setena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa que té l'objectiu de fomentar projectes enfocats tant a millorar el diagnòstic, tractament i maneig dels trastorns mentals, com a la promoció del benestar emocional de diferents grups poblacionals.

El primer premi, guardonat amb 2.500 euros i sis mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, ha estat per al projecte PowerLearn, una plataforma en línia basada en Intel·ligència Artificial per a la ràpida i fiable identificació i seguiment dels trastorns del neurodesenvolupament que afecten el rendiment escolar.

Segons els impulsors del projecte, l'elevada freqüència de fracàs escolar al nostre país està directament relacionada amb la baixa detecció dels trastorns del neurodesenvolupament, ja que menys del 12% dels alumnes que ho necessitarien reben un correcte diagnòstic. En l'actualitat, no hi ha instruments senzills, fiables i eficients que permetin la detecció precoç d’aquests trastorns. Per això, PowerLearn proposa la creació d’una plataforma, que utilitzar algoritmes diagnòstic-terapèutics que permetin efectuar deteccions primerenques dels trastorns i proposar línies d'actuació a seguir per aconseguir un adequat rendiment escolar i evitar l'aparició d'alteracions conductuals. Es tracta d’una aplicació eficient, visualment atractiva, amigable i de baix cost, que eviti els lents, complexos, difícils i costosos sistemes de cribratge actuals.

El projecte està impulsat per Rosa Bosch, psicòloga del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR); Lissette Lemus, investigadora de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA CSIC); Cecilia Brando, professora de l’EUI Gimbernat i doctoranda de la UAB; Gabriela A. Rangel, doctoranda de la UAB; Gemma Español; metge i investigadora al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), i Miquel Casas, catedràtic de psiquiatria de la UAB i investigador del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).
 
El segon premi del Programa, que consta de 1.500 euros en metàl·lic i 6 mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, se l’ha endut NAT-FM, que proposa el desenvolupament d’un servei d’intervenció psicològica per al tractament de persones diagnosticades de fibromiàlgia, a través del protocol NAT-FM (Natura-Aventura-Teràpia per a FibroMiàlgia) i d’un programa motivacional de canvi d’estil de vida.

Al darrer d’aquest projecte hi ha Antoni Sanz, profesor de la UAB; Jordi Méndez, investigador del Grup d’Investigació en Estrès i Salut de la UAB; Mayte Serrat, doctoranda de la UAB; Mercè Muñoz, infermera de l’EUI Gimbernat, i Elisa Poses, de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).
Tots ells han destacat que amb aquesta integració de la natura en la teràpia cognitiu-conductual, s’aconsegueix restaurar i potenciar les capacitats funcionals de les persones, millorar el benestar, i produir un canvi profund en el seu estil de vida, que també beneficia a l’entorn social de les malaltes.

El projecte B2 GAME, una proposta per fer front a l’estrès i l’ansietat que pateixen els  pacients ingressats en unitats de salut mental, ha estat guardonat amb el tercer premi, dotat amb 1.000 euros. Les infermeres de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Alba González, Elisabet Valenzuela i Marta Castillo han ideat un joc de taula que serveix per amenitzar el temps a aquests pacients disminuint així els seus nivells d'ansietat i les seves demandes al personal, a la vegada que millora la consciència de malaltia, disminueix l'estigma sobre les malalties mentals i ensenya hàbits saludables.

Els projectes han estat valorats per un jurat format per persones expertes del sector: Salva Gutierrez, CEO a MJN Neuroserveis, Clara Campàs, mentora a dhealth i fundadora del nou fons capital Assabys, Noemí Robles, responsable de la CORE de Salut Mental de la UAB i Narcís Cardoner, psiquiatra al Parc Taulí-Hospital Universitari. Principalment el jurat ha reconegut la viabilitat tecnològica i econòmica dels projectes, a més d’altres factors com el grau d’innovació, l’estat de desenvolupament, el model de negoci, l’equip, la necessitat del mercat i la qualitat de la presentació.

Aquesta edició del Programa ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i el Barcelona Synchrotron Park i el suport del Departament d'Empresa i Coneixement i el cofinançament del FSE, a través del Programa Catalunya Emprèn.