La UAB estudiarà la presència de diclofenac en les aus carronyaires

Projecte per investigar el diclofenac en aus carronyaires

La fundació "Morris Animal Foundation" ha concedit un projecte per investigar la presència de diclofenac i d’altres fàrmacs antiinflamatoris en aus carronyaires de la Península Ibèrica, que serà coordinat per Ignasi Marco, professor del Departament de Medicina i Cirurgia Animal i investigador del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat.

07/03/2017

Les aus carronyaires, i especialment algunes espècies de voltors, són extremadament sensibles als efectes tòxics de fàrmacs antiinflamatoris no esteroides, com el diclofenac, que poden ingerir accidentalment a partir dels cadàvers del bestiar domèstic tractat amb aquests productes.

L’estudi que es posa ara en marxa tindrà una durada de 3 anys i té com a objectius investigar la presència de residus i de toxicitat d'aquests fàrmacs en les aus carronyaires ibèriques i detectar la possible presència d'aquests fàrmacs en les canals d'animals domèstics que s'utilitzen en punts d'alimentació controlats. A més, es realitzarà una anàlisi de risc amb les dades obtingudes de les anàlisis i informació que es reculli amb les enquestes a veterinaris i personal responsable dels punts d'alimentació d'aus carronyaires, per avaluar l'ús que s'està fent d'aquests fàrmacs i l'impacte que pot tenir en les poblacions ibèriques.

“En els anys 90, el diclofenac va causar una mortalitat catastròfica en les poblacions de voltors del subcontinent indi a causa del consum dels cadàvers del bestiar tractat amb aquest medicament. S'ha calculat que amb tan sols un 0.8% de les canals de bestiar amb residus de diclofenac ja es podria haver causat aquesta mortalitat massiva, estimada en més de 40 milions de voltors morts, el que representa al voltant del 99% de la població, amenaçant d'extinció a diverses espècies. Al 2013, la comunitat conservacionista i científica va quedar consternada al produir-se la concessió de llicència del diclofenac per a ús veterinari en alguns països europeus, entre ells Espanya. Aquesta situació suposa un gravíssim risc per a la conservació de les aus carronyaires, especialment per a la Península Ibèrica, on habiten el 95% de la població de voltors d'Europa”, explica Ignasi Marco.

Els resultats que s'obtinguin a partir d’aquest projecte proporcionaran informació clau a les autoritats veterinàries que regulen l'ús d'aquests fàrmacs, que ja estan prohibits en diversos països asiàtics des de 2006, i informaran per a un futur procés de pressa de decisions.

La fundació nord-americana "Morris Animal Foundation" és una organització sense ànim de lucre que inverteix en investigació per promoure la salut animal, inclosa la fauna salvatge. El projecte que ha rebut el seu suport el durà a terme un equip de diverses institucions espanyoles -Universitat Autònoma de Barcelona, Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos, Universitat de Lleida- i portugueses -Universitat d'Aveiro-, així com el "Raptor Center" de la Universitat de Minnesota (EEUU).

 

Notícies relacionades

Districtes Industrials i enclavaments migratoris

“Sóc romanès, però Castelló és casa meva”

Els districtes industrials són decisius en com s’integren els enclavaments migratoris en un nou destí. Un estudi de la UAB i de la UJI ha analitzat la seva influència a partir del cas dels habitants romanesos de Castelló de la Plana, elaborant un model òptim per a la seva inserció econòmica i social. Llegir més

Totes les notícies