Sala de premsa Premsa i mitjans

Isabel Muntané, guardonada per l'Ajuntament de Barcelona

IsabelMuntane
El projecte “Dones valentes. Agents d’una informació no masclista sobre les violències sexuals” presentat per Isabel Muntané, codirectora del Màster Gènere i Comunicació de la UAB, i Violeta García, psicòloga de l’Associació d’Atenció a Dones Agredides Sexualment (AADAS), ha rebut la menció honorífica del XI Premi 25 de novembre de l’Ajuntament de Barcelona.

01/12/2016

El projecte “Dones valentes. Agents d’una informació no masclista sobre les violències sexuals” ha rebut la menció honorífica del XI Premi 25 de novembre de l’Ajuntament de Barcelona. La convocatòria 2016 tenia com a lema els estereotips sexistes en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials.

Els mitjans de comunicació elaboren les informacions sobre les dones que han viscut violències sexuals "sense tenir en compte la veu de les dones", diu Isabel Muntané, alhora que afegeix que "les informacions les presenten com objectes, victimitzades i sense agència i construeixen uns discursos que no contribueixen a eliminar les violències masclistes dels espais públics i de les relacions en l’àmbit comunitari".

Les investigadores que han proposat el projecte de recerca guardonat consideren que diàriament apareixen informacions que contribueixen a incrementar el dany i el patiment de les dones, les adolescents i les nenes i els nens que han viscut algun tipus de violència sexual. D’aquesta forma no només es nega l’agència a unes dones que tenen molt a dir perquè han estat les subjectes dels fets sinó que se’ns les presenten des d’una òptica sexista i heteropatriarcal que res té a veure amb la realitat. Aquestes dones poden aportar un valor afegit a les informacions per contribuir a eradicar les violències sexuals i a construir una societat més igualitària perquè han estat capaces de transformar la seva experiència negativa; han passat de ser víctimes a sobreviure i s’han convertit en dones valentes.

"De fet, són les dones les protagonistes del treball ja que elles, acompanyades per la psicòloga i la periodista, analitzaran els discursos del mitjans i faran propostes de millora. Així, s’oferiran eines per tal que els mitjans de comunicació social gestionats o finançats per les administracions públiques de Catalunya facin un ús no sexista ni androcèntric del llenguatge i unes informacions on les dones siguin presentades amb tota autoritat i respecte i donin a conèixer les notícies sobre esdeveniments relacionats amb la violència masclista, excloent-ne els elements que li puguin donar un caire morbós i que contravinguin als principis de la professió periodística a Catalunya, d’acord al que estableix l’article 23 de la Llei 5/2008, explica la professora Isabel Muntané.

En una segona fase es convocaran trobades (individuals i en grup) amb les periodistes autores de les informacions analitzades i d’altres professionals dels mitjans que acostumin a treballar aquestes informacions, com a agents claus en l’àmbit dels mitjans de comunicació. Amb elles i amb les dones es treballaran els textos per donar eines per una nova informació. És previst organitzar trobades individualitzades entre periodistes i aquelles dones que així ho vulguin i trobades de grup dirigit.

Isabel Muntané, co-directora del Màster Gènere i Comunicació de la UAB, és professora associdada de la UAB, a la Facultat de Ciències de la Comunicació. Llicenciada en Periodisme, màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania -especialitat Crítica i Cultura-, i postgrau en "La transversalitat de gènere i de les dones a les polítiques públiques" i postgrau en Web 2.0. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació i gabinets de premsa. Autora de diferents publicacions i II Premi de Gabinets de Comunicació al millor Pla de Comunicació en la categoria d’Innovació i Creativitat, del  Col·legi de Periodistes de Catalunya (2010).