Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Una recerca analitza com fer sostenibles les cobertes dels edificis

18 set. 2020
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Conèixer els hàbits de consum dels residents relacionat amb l'ocupació dels edificis i el nucli familiar al qual pertanyen són els objectius de l’estudi realitzat per la investigadora de l’ICTA-UAB Susana Toboso amb la col·laboració de l'Ajuntament de Badia del Vallès i de l'Associació de Veïns de Badia.

edificis badia

La recerca, desenvolupada pel grup Sostenipra, ha analitzat el metabolisme urbà de Badia del Vallès, una zona d'habitatges construïda als anys 70, i els escenaris potencials d'utilitzar les cobertes dels edificis per implementar agricultura, plaques solars, hivernacles o captació d'aigua de pluja en aquests edificis, amb l'objectiu de beneficiar al municipi ambientalment, socialment i econòmicament en la seva regeneració urbana.

En una primera fase es van analitzar dades generals com sexe, edat, estat laboral, ingressos, tipus de nucli familiar i nombre de persones a la unitat familiar, i en quin tipus d'habitatge viuen. Una segona fase analitza els hàbits de consum i les seves despeses en necessitats bàsiques, d’aigua, energia i cistella de la compra, i una tercera està centrada en el consum setmanal de diferents tipus de verdures. L’estudi ha donat lloc a la presentació de cinc escenaris de futur per al municipi i els veïns han pogut votar quins prefereixen.

Toboso va indicar que les plaques solars poden fer estalviar fins a 762 euros per família i any en el rebut de la llum. A aquesta proposta se sumen, en les diferents opcions, la captació d'aigua de pluja; la implantació de cobertes verdes extensives, que millorarien l'aïllament dels edificis; horts i hivernacles. Totes les opcions mostren els indicadors ambientals, socials i econòmics en funció dels resultats de les diferents combinacions d'elements.

Cadascun dels escenaris planteja una combinació de sistemes que permetrien estalviar recursos a les llars: plaques solars, hivernacles, estructures d'aïllament o captadors d'aigua, a més d'horts. L'estudi ha desenvolupat quins serien els beneficis econòmics, ambientals i socials de cadascun dels escenaris. Els projectes permeten conèixer les possibilitats de millora energètica dels edificis de cara a elaborar una estratègia de futur que millori la sostenibilitat a Badia.

L'ús de plaques solars, per exemple, por fer estalviar fins a 762 euros per família i any en el rebut de la llum. Es podrien arribar a instal·lar a 1.810 llars de Badia, que representen un 34% del total. Això implicaria una inversió inicial de 4.237 euros per casa, que l'estudi calcula que es recuperaria en poc més de 5 anys i mig. Un altre escenari sosté que gràcies als sistemes de captació de pluja, l'autosuficiència per regar augmentaria fins al 209%. Amb els horts es pot guanyar entre un 42 i un 56% d'autoabastiment.

Dins de