Una nova publicació del projecte MAGIC ofereix una mirada crítica a l'economia circular
Amb l'atenció mundial centrada en la pandèmia per la COVID-19, els problemes que estaven a l'avantguarda de la preocupació pública fa només uns mesos semblen haver desaparegut màgicament. Quan podem tornar a la normalitat? És la pregunta que molts es fan. Però fins i tot si poguéssim tornar a la normalitat, hauríem?

Els investigadors Mario Giampietro, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i Silvio Funtowicz de la Universitat de Bergen, Noruega, argumenten que la situació anterior a la COVID-19 era una caricatura insostenible de la normalitat, una normalitat en la qual les alteracions del clima i els ecosistemes, la pèrdua de biodiversitat, els objectius de sostenibilitat inabastables, les creixents desigualtats socioeconòmiques i les institucions democràtiques cada vegada més febles reclamaven un canvi sistèmic urgent. Així ho posen de manifest en un estudi publicat recentment a la revista Environmental Science & Policy, basat en anys de coneixement transdisciplinari acumulat i els coneixements de Ciència post-normal, així com en la seva experiència i els resultats del projecte MAGIC Horizon 2020 de la Unió Europea.
"Tal com va argumentar el polític i filòsof italià Antonio Gramsci fa gairebé un segle, quan el que és vell s’està morint i el nou encara no pot sorgir, l’intermedi es torna cada vegada més patològic", indiquen. Giampietro i Funtowicz representen aquesta fuita de la realitat cap a un mític món de fantasia emprant l'exemple de l'economia circular com un objectiu polític en el debat institucional i públic sobre la sostenibilitat.
Reconeixent la importància del reciclatge, indiquen que, tot i que el concepte d'economia circular és retòricament poderós, gairebé no té contingut empíric. Els autors argumenten aquesta manca de base científica fent referència a una àmplia varietat de camps de coneixement, incloent biologia, ecologia, antropologia, la termodinàmica del no-equilibri, i la bioeconomia.
Els grans plans per tornar a la normalitat amb l'actualment promoguda recuperació verda implicaran fer més del mateix, però més ràpid. "Caldrà confiar més en l'economia de les promeses miraculoses tecno-científiques. Aquesta elecció comporta el risc d'ignorar els perills reals de trair les lluites populars històriques per augmentar les llibertats civils i l'equitat socioeconòmica", asseguren.
Giampietro i Funtowicz conclouen afirmant que existeix l'oportunitat de fer front a la tragèdia del canvi involucrant immediatament en processos d'avaluació socialment sòlids i rigorosos de les demandes de coneixement rellevants per a les polítiques, enfocant-se en la qualitat com adequació al propòsit. Aquests inclouran una avaluació no només de la "ciència" sinó també de la viabilitat política, la viabilitat i la conveniència de les polítiques propostes per passar a una economia solidària posterior al creixement.
Article científic
Mario Giampietro & Silvio Funtowicz. (2020). From elite folk science to the policy legend of the circular economy. Environmental Science & Policy. https://doi.org/10.1016/j.envsci.2020.04.012