Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Un projecte vol reduir la pobresa nutricional i de salut a Barcelona

23 gen. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un nou projecte liderat per l’ICTA-UAB abordarà el problema de la pobresa nutricional i de salut a la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de dissenyar i implementar intervencions que promoguin una alimentació saludable i sostenible adequades a la realitat socioeconòmica dels diferents barris de la ciutat.

PANIS PROJECTE ICTA-UAB

El projecte “Pobresa nutricional i salut” (PANIS)”, liderat per l’investigador de l’ICTA-UAB Gonzalo Gamboa, és una de les catorze propostes  de recerca i d’innovació que han rebut subvencions de la convocatòria 2023 en el marc del Pla Barcelona Ciència de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Fundació ”la Caixa”.

A l’actualitat, un 13,3% de les llars de l’estat espanyol pateixen d’inseguretat alimentària en termes de quantitat i qualitat de l’alimentació. En concret, a Barcelona, el 65,2% de les persones amb rendes baixes pateixen d’obesitat, una xifra que ascendeix al 70,2% en el cas de les persones sense estudis.

Els estudis constaten que aquesta inseguretat alimentaria està molt relacionada amb l’estil i la qualitat de vida, l’obesitat i el sobrepès, i que generen malalties cardiovasculars i diabetis. 

En el projecte PANIS, finançat amb 149.860 €, també participen la Universitat de Barcelona, l’Institut Metròpoli i UpSocial SL. La proposta vol identificar barris, llars i grups socials vulnerables en termes de pobresa econòmica, alimentària i de salut en Barcelona.

Amb aquesta finalitat, es crearà una base de dades amb informació sobre la ingesta anual de nutrients i l’estat de salut dels membres de les llars, i les condicions de vida per tipologies de llar segons ingressos i estructura demogràfica de les llars. A partir d’aquí, es crearà un mapa dels barris de Barcelona on es podran identificar barris vulnerables en els aspectes considerats anteriorment. Això ens permetrà dissenyar i implementar programes d’incidència en alimentació saludable i sostenible adequats i adaptats a la realitat socioeconòmica de cada barri.

Dins de