Un article de Susana Toboso, entre el 10% més descarregat del Journal of Industrial Ecology
Un article científic escrit per la investigadora de l'ICTA-UAB Susana Toboso-Chavero i publicat al Journal of Industrial Ecology, es troba entre el 10% dels articles més descarregats. L'article "Towards Productive Cities: Environmental Assessment of the Foodâ€Energyâ€Water Nexus of the Urban Roof Mosaic" va ser realitzat en col·laboració amb els investigadors del grup Sostenipra Ana Nadal, Anna Petit -Boix, Oriol Pons, Gara Villalba, Xavier Gabarrell, Alejandro Josa i Joan Rieradevall.
Del conjunt d'articles publicats entre gener de 2018 i desembre de 2019, l'article de Susana Toboso va rebre la major quantitat de descàrregues en els 12 mesos posteriors a la seva publicació en línia, i la seva investigació va generar un impacte immediat i va ajudar a augmentar la visibilitat del Journal of Industrial Ecology.
L'estudi assenyala que les ciutats estan creixent ràpidament i necessiten buscar formes d'optimitzar el consum de recursos. Les metròpolis són especialment vulnerables en tres sistemes principals, sovint coneguts com el nexe Aliments, Energia i Aigua. En aquest context, les teulades urbans són àrees infrautilitzades que podrien utilitzar-se per a la producció d'aquests recursos.
Els autors van desenvolupar l'enfocament del mosaic de les cobertes, que combina l'avaluació del cicle de vida amb dues pautes per a les teulades, per analitzar la viabilitat tècnica i les implicacions ambientals de produir aliments i energia, així com la recollida de l'aigua de pluja en les teulades a través de diferents combinacions a diferents escales. Per il·lustrar-ho, van aplicar l'enfocament del mosaic de cobertes a un veïnat densament poblat en una ciutat mediterrània. Els resultats a escala de l'edifici mostren que la integració de la recol·lecció d'aigua de pluja i la producció d'aliments evitaria emissions relativament insignificants (13.9-18.6 kg de CO2 eq / habitant / any) en l'etapa d'ús, però la seva construcció tindria un baix impacte ambiental. Per contra, l'aplicació de sistemes d'energia (sistemes fotovoltaics o solars tèrmics) combinats amb la recol·lecció d'aigua de pluja podria potencialment evitar majors emissions de CO2 eq (177-196 kg de CO2 eq / habitant / any) però generar més càrregues ambientals en la fase de construcció.
A l'aplicar-se a escala de veïnat, l'enfocament es pot optimitzar per satisfer entre el 7% i el 50% de les POQUES demandes i evitar fins a 157 tones de CO2 eq / any. Aquest enfocament és una guia útil per optimitzar el nexe aliments- Energia- Aigua que proporciona una gamma d'opcions per a l'explotació de teulades a escala local, que pot ajudar a les ciutats a ser autosuficients, optimitzar recursos i reduir les emissions de CO2 eq.