Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Peix per a la venda o per al consum? Variables per a la sostenibilitat a la pesca artesanal

31 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els pescadors de la costa sud del Brasil acostumen a vendre aquelles espècies de peixos amb més valor comercial i nivell tròfic, mentre que deixen per al seu consum propi aquelles espècies amb menor preu de venda i menor tamany o pes.

ARTISANAL FISHERS - ICTA-UAB

Així es desprèn de l'estudi realitzat per un equip científic on es troba la investigadora postdoctoral del projecte ERC Tradition de l'ICTA-UAB Dannieli F. Herbst, que analitza les variables que influeixen en l'elecció del recurs pesquer objectiu, ja sigui per a consum o per a la venda (com valor comercial, nivell tròfic i hàbitat) entre els pescadors artesanals d'un sistema estuari subtropical. 

L'estudi, publicat a la revista Fisheries Research, mostra que la pesca artesanal pot estar focalitzada en gran varietat d'espècies, i com comprendre les raons que influeixen en l'elecció dels recursos pesquers per a la venda o per al consum ajuda a entendre els possibles patrons de consum i les pressions sobre les espècies explotades. 

El valor comercial de les diferents espècies capturades influeix en la dedicació i esforç dels pescadors. No obstant això, hi ha altres raons que poden interferir en l'elecció de les espècies per a la venda o el consum, com ara la biomassa total de peixos, el nivell tròfic, l'hàbitat de les espècies o les preferències individuals dels pescadors. 

Els investigadors van entrevistar 80 pescadors artesanals (crustacis, mol·luscs i peixos d'aleta) de la regió de la badia de Babitonga, situada a la costa sud del Brasil. Van descobrir que algunes espècies utilitzades per al consum i la venda estan classificades amb diferents graus d'amenaça pel que fa al seu estat de conservació, tant a les avaluacions locals com a les internacionals. 

Els investigadors creuen que la comprensió dels patrons d'ús i explotació dels recursos pesquers pot orientar la presa de decisions i les estratègies de gestió de la pesca per a lús sostenible dels recursos sense comprometre les activitats socials, culturals i econòmiques dels pescadors artesanals.   

Per a més detalls, visiteu l'enllaç i llegiu l'article complet. 

Dins de