Participació destacada de l'ICTA-UAB a la 12ª Conferència de la Societat Europea d'Economia Ecològica a Budapest
L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) tindrà un paper important en la 12a Conferència de la Societat Europea d'Economia Ecològica, que tindrà lloc del 20 al 23 de juny a Budapest (Hongria). La conferència està organitzada per la Societat Europea d'Economia Ecològica (ESEE).
La conferència compta amb la participació de diversos ponents de l’ICTA-UAB, com ara Joan Martínez Alier, Federico Demaria, Giacomo d'Alisa, Daniela del Bene, Filka Sekulova, Sofia Àvila, Brototi Roy, Sara Mingorría, Grettel Navas, Beatriz Rodríguez Labajos, Camila Rolando, Leah Temper, Maddalena Ripa, Jolanda Iserlohn, Sergio Villamayor i K Hasanek a les diferents sessions del programa. Alguns d'ells presentaran els seus cartells.
L'economia ecològica sempre ha pretès tenir impactes sistèmics sobre el comportament humà i les estructures institucionals. Des de la seva fundació el 1996, la Societat Europea d'Economia Ecològica (ESEE) ha combinat diversos sistemes de coneixement i conceptes i eines disciplinàries per fomentar la sostenibilitat. Després de dues dècades de treball acadèmic i construcció de la comunitat, és moment de reflexionar sobre els seus èxits i impactes.
Els reptes d'avui dia requereixen d’un veritable compromís i de noves solucions des de l'economia ecològica. Les comunitats acadèmiques i de professionals han de promulgar activitats participatives i empoderadores de caràcter significatiu entre disciplines i sistemes de coneixement diferents. L'economia ecològica pot contribuir a generar investigació inclusiva i reflexiva de diverses maneres: com a ciència transformadora, com a defensora dels éssers no humans i les generacions futures, com a defensora de la justícia ambiental i social; com a ciència generadora de polítiques, mitjançant la comprensió i la promoció del benestar en un sentit ampli; i a través d'idees empíriques i d'impactes reals. Les pràctiques científiques i de governança han d'estar estretament relacionades amb el context espacial explícit dels ecosistemes i la biosfera, tenint en compte les necessitats del món no humà.
La 12a Conferència Internacional de ESEE té com a objectiu donar suport a aquest gir reflexiu i responsable en la ciència de la sostenibilitat en general i de l'economia ecològica en particular. La conferència reunirà a diversos grups d'actors que participen en la coproducció de coneixements sobre l'economia ecològica i en l'assessorament sobre la creació de camins responsables i creatius cap a la sostenibilitat. Busquen obrir fronteres disciplinàries a través de la col·laboració i la discussió amb la biologia de la conservació, la psicologia ambiental i la sociologia, l'ecologia política, l'antropologia social (entre d'altres), així com mitjançant el compromís crític i l'aprenentatge mutu amb els professionals i els esforços comunitaris locals que busquen fer possible la transformació cap a la sostenibilitat.
Els nous enfocaments i diàlegs socioecològics pretenen fomentar la creació de camins cap al canvi individual, col·lectiu i institucional mitjançant la col·laboració, la connexió i l'intercanvi significatiu de coneixements a través de diverses expressions del pensament humà.
Presentacions dels membres de ICTA-UAB
Daniela Del Bene, 21 Juny, 2 - 3.30 pm. Hydropower expansion in the Western Himalayas: mapping resistances to the “consensus of infrastructures”. Sala 326.
Mario A. Pérez Rincón (Univalle, Cali), 21 Juny, 2-3.30 ppm, Environmental conflicts in Andean countries: a social metabolism analysis. Sala 334.
J. Martinez Alier, 22 Juny, 10.30-12 pm, Analysis of recent cases of deaths of environmental defenders (from the EJAtlas). Sala 236.
Filka Sekulova, 22 Juny, 10.30- 12pm. Compatibilities and incompatibilities between the life-satisfaction, capability and human needs approaches? Sala 340.
Filka Sekulova, 22 Juny, 2- 3.30 p.m. Conflicts and vulnerability: the multiple facets of degrowth. Sala 340.
Leah Temper, 22 Juny, 4-6pm, From conflict transformation to alternatives: Dimensions, scope and scale. Sala 332.
Maddalena Ripa, 22 Juny, 4- 6 p.m. Dealing with the Water-Energy-Food nexus conundrum. A multiscale approach for societal metabolism. Sala 334.
Sara Mingorria, 23 Juny, 10.30-12 am Oil palm conflicts across times and spaces in Latin America, Africa and SE Asia. Sala 336.
Grettel Navas, 23 Juny, 10.30-12 am. Environmental and Health Justice – a comparative analysis of damage by DBCP to workers in banana plantations. Sala 336.
Sofia Avila, 23 Juny, 10.30-12 am. Wind energy conflicts: a global comparative perspective. Sala 336.
Federico Demaria et al, 23J uny, 10.30 am-12. (Panel) Theoretical and political journeys between environmental justice and degrowth. Sala 238.
Jolanda Iserlohn, 23 Juny, 1-2.30 pm, Degrowth and tourism conflicts in Barcelona. Sala 238.
Federico Demaria & Giacomo D’Alisa, panel, 23 Juny, 1 pm-2.30 p.m. Capital accumulation, degrowth and environmental conflicts. Sala 238.
Brototi Roy, 23 June, 1pm -2.30 Linkages between the Anti-Coal Movement and Degrowth: evidence from Indian subcontinent Sala 238.
Presentaciones de posters
Brototi Roy, 21 Juny 1pm. Shrimp exports from India to the global North: a case for ecologically unequal exchange.
Maddalena Ripa. 21 Juny 1pm. The added value of Emergy Accounting in a Multicriteria assessment.
Daniela Del Bene & Beatriz R. Labajos. 22 Juny 1pm Energy Sovereignty and Democray: transformative conflicts and the repolitization of life projects.
Camila Rolando Mazzuca, 22 Juny 1pm. “Mujeres autoconvocadas” opposing mega-mining in Argentina. Their motives in the defense of environmental justice.