Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Panagiota Kotsila rep un ajut ERC Consolidator Grant

23 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La investigadora de l’ICTA-UAB Panagiota Kotsila ha rebut una ajuda Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte «Embracing Immigrant Knowledges for Just Climate Health Adaptation» (IMBRACE).

PANAGIOTA KOTSILA

El projecte IMBRACE obrirà nous camins per a la recerca sobre el nexe entre clima, salut i immigració. 

La proposta analitzarà el nexe entre el clima, la salut i la immigració, amb una atenció especial als factors de vulnerabilitat de les persones immigrants davant el canvi climàtic i els processos d’adaptació climàtica urbana en general. 

El Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC) ha anunciat els 308 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació (Consolidator Grants) del 2023. Aquests investigadors d’alt nivell, que estan a la meitat de la seva carrera professional, rebran un total de 627 milions d’euros provinents del programa Horizon Europe de la Unió Europea. 

Gràcies a aquestes subvencions de fins a 2 milions d’euros cadascuna, aquests científics podran consolidar els seus equips de recerca i desenvolupar les seves idees innovadores. Podran contractar investigadors postdoctorals, estudiants de doctorat i personal investigador per als equips de recerca. 

La investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) Panagiota Kotsila rebrà un dels ajuts per dur a terme el projecte IMBRACE, un estudi nou, comparatiu i en profunditat que obrirà nous camins per a la recerca sobre el nexe entre clima, salut i immigració. 

El canvi climàtic, la salut humana i la immigració són alguns dels problemes més destacats, duradors i desafiadors del nostre temps, amb importants implicacions per a la justícia. Els estudis sobre la relació entre aquestes qüestions s’han centrat molt en el canvi climàtic com a factor que dificulta la salut i, per tant, impulsa la migració. Tot i això, encara no se sap gaire bé com afecta el clima a la salut dels immigrants als llocs de destinació. 

Conèixer les possibles injustícies climàtiques i sanitàries encara és més difícil pel fet que les comunitats d’immigrants a Europa no són homogènies, i sovint són grups racialitzats de gran diversitat ètnica. 

A partir de l’estudi de sis ciutats europees, IMBRACE pretén examinar els factors que determinen la vulnerabilitat dels immigrants davant el canvi climàtic, i com els seus coneixements i pràctiques poden influir en les capacitats de resposta pròpies i en l’adaptació climàtica urbana en general. L’objectiu és obtenir enfocaments més eficaços i justos. Per això, el projecte se centra en els dos impactes climàtics més rellevants per a les zones urbanes d’Europa i amb implicacions importants per a la salut: l’augment i la prolongació de la calor, i els episodis de pluges intenses i inundacions. Per fer-ho, utilitzarà un enfocament pioner d’ecologia política feminista que combina l’etnografia participativa, el discurs crític i l’anàlisi de polítiques i la producció de coneixement transdisciplinari. 

Les subvencions de consolidació de l’ERC s’atorguen a investigadors d’alt nivell de qualsevol nacionalitat i edat amb un mínim d’experiència de set anys i un màxim de dotze un cop doctorats, i amb un historial científic prometedor. Cal que duguin a terme la seva tasca en centres de recerca d’algun estat membre de la UE o d’algun dels països associats. La subvenció, d’un màxim de 2 milions d’euros, es concedeix per un màxim de cinc anys. 

Els investigadors guardonats portaran a terme els seus projectes a universitats i centres de recerca d’Europa, la majoria a Alemanya (66), els Països Baixos (36), França (23) i Espanya (23). En aquesta convocatòria, han rebut finançament investigadors de 43 nacionalitats, especialment alemanys (56 beques), italians (36) i holandesos (27), i s’han avaluat 2.130 propostes de recerca, de les quals es finançarà el 14,4 %. S’estima que les ajudes permetran crear 1.800 llocs de treball per a postdoctorats, estudiants de doctorat i altre personal que treballa als equips de recerca dels beneficiaris. 

 

Dins de