Les polítiques urbanes al Brasil avancen en habitatge però no frenen l'expansió urbana
Les polítiques urbanes nacionals del Brasil han aconseguit avanços clars en l’ampliació de l’habitatge i la millora dels serveis bàsics en 27 ciutats principals durant els darrers 30 anys, però han fallat en controlar l’expansió urbana, un repte clau per al desenvolupament sostenible. Aquest és el resultat principal d’una investigació realitzada per Beatriz Pierri Daunt, de l’ICTA-UAB.

Les polítiques urbanes nacionals són fonamentals per guiar el creixement sostenible de les ciutats, però mesurar el seu impacte real ha estat un repte. En aquesta investigació, Pierri Daunt avalua com s’ha alineat la transformació urbana del Brasil amb els objectius establerts en dos marcs legals essencials: la Constitució Federal de 1988 i l’Estatut de la Ciutat de 2001. L’anàlisi abasta 27 capitals estatals entre els anys 1990 i 2020, centrant-se en cinc objectius principals: desenvolupament econòmic, serveis bàsics, habitatge, compacitat urbana i sostenibilitat ambiental.
Els resultats mostren que, des de l’aplicació de l’Estatut de la Ciutat, les ciutats brasileres han avançat significativament en la provisió d’habitatge i serveis essencials com aigua, sanejament i electricitat. Aquests assoliments reflecteixen programes federals que van enfortir l’autonomia municipal i els mecanismes de finançament.
Tanmateix, l’estudi també evidencia que les polítiques nacionals no han aconseguit frenar l’expansió urbana descontrolada. Moltes ciutats continuen creixent de manera fragmentada, fet que dificulta l’avanç cap a models urbans més compactes i sostenibles. Aquesta situació estaria causada per la feble coordinació entre els planificadors urbans i els interessos del mercat immobiliari, que sovint prioritzen beneficis econòmics per sobre dels objectius de planificació.
Aquest estudi aporta un mètode pràctic i coneixements valuosos perquè els responsables polítics puguin comprendre millor i orientar el desenvolupament urbà cap a la sostenibilitat social i ambiental.
Pierri Daunt conclou que millorar la coordinació entre els governs nacional i local, juntament amb atorgar un major control als municipis sobre la tributació i regulació del sòl, són passos clau per promoure ciutats més verdes, inclusives i sostenibles al Brasil i en contextos similars.
Article de referència
Pierri-Daunt A.B., Domingo D., Zichao H., Hersperger A.M. (2025) A conformance-based framework to evaluate the National Urban Agenda's impact on urban sustainable development in Brazil. Land Use Policy. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2025.107584