Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

La investigadora de l'ICTA-UAB Leah Temper parla a les Nacions Unides sobre l'harmonia amb la Naturalesa

23 abr. 2018
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La investigadora de l'ICTA-UAB Leah Temper, codirectora de l'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), va participar el passat 23 d'abril al 8è Diàleg Interactiu de l'Assemblea General sobre Harmonia amb la Natura a la secretaria de l'Organització de

La investigadora de l'ICTA-UAB Leah Temper, codirectora de l'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), va participar el passat 23 d'abril al 8è Diàleg Interactiu de l'Assemblea General sobre Harmonia amb la Natura a la secretaria de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) a Nova York. La sessió es va poder seguir en directe via a http://webtv.un.org i és possible llegir la seva intervenció aquí.

La Terra ha fet possible la vida durant 3,5 mil milions d'anys però és ben sabut que, avui dia, la seva hospitalitat s'ha degradat ràpidament a causa del canvi ambiental global que afecta la salut i al futur de molts dels habitants de la Terra.

La ciència ens diu que els desastres naturals han desencadenat almenys cinc extincions massives en els últims 500 milions d'anys; a més, també ha indicat que estem enmig de la sisena extinció massiva de plantes i animals de la Terra. I per primer cop, causat gairebé del tot per l'activitat humana.

Tota extinció afecta la xarxa de vida interconnectada, inclosos els hàbitats i les espècies, i la posició de la humanitat dins d'aquesta xarxa. La naturalesa té un valor intrínsec d'existir, al marge de la seva utilitat humana. És innegable que quan fem malbé la Naturalesa, quan fem malbé la nostra comunitat de vida, ens fem mal a nosaltres mateixos ...

La velocitat i l'escalada de pèrdua són immenses, i hem d'actuar amb la urgència i amplitud corresponents, recopilar dades, aplicar dades, aturar la destrucció i començar a curar i reviure. El nostre futur estarà determinat per la nostra capacitat per respondre al canvi, i la pèrdua de biodiversitat limita greument la nostra resiliència humana.

Per ajudar a curar i reparar la Terra, en els últims anys s'han produït avenços importants en la Jurisprudència de la Terra, especialment en el Dret centrat en la Terra i l'Economia Ecològica que fomenten la implementació general de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible .

Per tant, és ben sabut que el benestar humà està inextricablement vinculat al benestar de la Terra, i que per protegir els drets humans, també s'ha de protegir el dret de la Terra a un medi ambient saludable.

La Jurisprudència de la Terra, a través del Dret centrat en la Terra i l'Economia Ecològica, reconeix aquests mateixos vincles entre els drets humans i els drets de la Naturalesa. El Dret centrat en la Terra i l'Economia Ecològica argumenten que és obligació ètica i legal de la humanitat protegir la Terra, donar-li veu a la naturalesa i reconèixer i compartir les nostres responsabilitats individuals i socials. Els seus objectius són la millora mútua de la relació dels humans amb la Terra i l'equitat entre generacions.

La Llei centrada en la Terra i l'Economia Ecològica estableixen que la Terra no és un objecte per ser explotat sinó un tema que mereix protecció i respecte, i conviden a canviar la nostra consciència de viure a costa de la Naturalesa per una consciència de viure en Harmonia amb la Natura.

En fer-ho, asseguren que les persones de tot el món tinguin la informació rellevant i la consciència sobre el desenvolupament sostenible i estils de vida en harmonia amb la natura, com s'estableix en l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12, patrons de producció i consum sostenibles, objectiu 12.8.

El Diàleg interactiu de 2018 de l'Assemblea General sobre Harmonia amb la Natura va abordar com s'estan aplicant els marcs jurídics i econòmics esmentats anteriorment per promoure la implementació de patrons de producció i consum sostenibles en harmonia amb la natura.

 

Dins de