La Comissió Europea destaca el valor dels resultats del projecte Life + Aquaenvec
La Comissió Europea ha valorat molt positivament els resultats obtinguts en el marc del projecte europeu Life + Aquaenvec, finalitzat recentment i en què ha participat el grup Sostenipra de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). En el seu informe, la Comissió Europea destaca els elevats estàndards de l’informe i els valuosos resultats que el projecte ha generat en el marc de l’assessorament i la millora de la eco-eficiència del cicle urbà de l’aigua. En concret, la Comissió Europea, que ha subvencionat a través del projecte LIFE + el 50% del 1,6 milions d’euros de pressupost, destaca el valor de l’eina desenvolupada pel projecte Aquaenvec que permet una millor presa de decisions.
L’informe destaca que “les rellevants metodologies, l’eina i les guies produïdes suposen un important avenç i un valor afegit per assistir i animar als qui han de prendre les decisions a optimitzar l’eco-eficiència envers una gestió més sostenible del cicle urbà de l’aigua”.
El projecte partia del paper clau que tenen les ciutats en el desenvolupament sostenible i en la consecució dels objectius de reduir en un 20% les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i energia elèctrica al 2020. A les ciutats, la gestió del cicle de l’aigua no només ha de garantir el subministrament d’aigua potable i el tractament de les aigües residuals, sinó que ha de fer-ho de manera sostenible, limitant tant el seu impacte ambiental com els costos associats. Les activitats del cicle urbà de l’aigua inclouen des de la captació de l’aigua, la seva potabilització, el transport i la distribució fins al consumidor, la xarxa de clavegueram, el tractament de les aigües residuals i el seu retorn al medi.
El projecte Life+ Aquaenvec ha treballat durant els darrers tres anys en l’estudi d’una gestió eco-eficient del cicle urbà de l’aigua que garanteixi el subministrament d’aigua potable i tractament de l’aigua residual i que alhora limiti l’impacte ambiental i permeti minimitzar els costos. Com a resultat de la recerca, el projecte ha desenvolupat una eina web que ajuda a millorar la relació entre l’impacte ambiental i el cost de les activitats del cicle de l’aigua a les ciutats.
Adreçada a planificadors i gestors públics i privats del sector de l’aigua, l’eina web permet millorar la relació entre l’impacte ambiental i el cost d’activitats, algunes tan freqüents com la construcció de la xarxa de subministrament o clavegueram o l’operació d’una planta de tractament. L’eina els ofereix indicadors ambientals, econòmics i d’eco-eficiència d’una forma senzilla per una presa de decisions més sostenible. Es pot accedir a l´eina online a través de http://www.life-aquaenvec.eu/the-aquaenvec-tool/
Un altre resultat molt significatiu del projecte és la certificació segons la norma ISO 140545:2012 de eco-eficiència de la metodologia utilitzada en el projecte Life +Aquaenvec.
El projecte ha comptat amb la participació de Cetaqua –qui l’ha coordinat-, l’ICTA-UAB, la Universitat de Santiago de Compostela i la Universitat de València.