Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

L'ICTA-UAB participa al Maker Faire Barcelona

01 oct. 2019
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors de l’ICTA-UAB participaran a la sisena edició del Maker Faire Barcelona que tindrà lloc el proper 5 i 6 d’octubre  a la Nau Bostik, al barri de La Sagrera.

Maker Faire Barcelona

Els membres del grup de recerca Sostenipra de l’ICTA-UAB parlaran sobre la “Ciutat Circular” a partir de l’estudi de casos sobre “Agricultura urbana en el marc de la ciutat circular” i sobre “Recuperació de materials dels aparells elèctrics i electrònics en el marc de la economia circular”.

Maker Faire Barcelona és una iniciativa de Sonar+D, Fablab Barcelona, SokoTech i Make, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, Arrow, HP i PRUSA Research. És un gran esdeveniment anual de la invenció i la creativitat digital aplicada a escometre i resoldre els grans reptes d’una societat progressivament complexa.

Aplega centenars de makers locals i internacionals entusiastes per compartir tot el seu coneixement i creativitat i els seus projectes més brillants a través d’exposicions, tallers de tecnologies creatives, converses i demostracions interactives, adreçades a totes les edats.

Enguany, el Maker Faire Barcelona 2019 vol posar l’accent en l’urgent necessitat de repensar i activar un nou model d’innovació social local i escalable: recerca, aprenentatge, emprenedoria, producció, ocupació i consum responsable a la ciutat, destacant el rol cabdal de l’Economia Circular, la Resiliència i la Creativitat.
 
Els investigadors del grup Sostenipra exposaran durant el cap de setmana un model d’hort urbà com a mostra d’agricultura urbana en les cobertes dels edificis, i faran una demostració de com recuperar els materials que contenen els aparells elèctric i electrònics en desús.

En el marc de l’Speakers Corner, l’ICTA-UAB participarà amb una xerrada el diumenge dia 6 d’octubre a les 11 hores. La Dra. Laura Talens i el Dr. Joan Rieradevall parlaran de la “Ciutat Circular” en el marc de la xerrada “Transició cap a una economia circular rural i urbana”.

En els últims 40 anys l’ús global de matèries primeres finites gairebé s’ha triplicat, passant de 26,7 milions de tones el 1970 a 84,4 milions el 2015. Un recent informe de l’empresa social Circle Economy assenyala que al 2050, si res no ho atura, el malbaratament podria arribar a les 170/184 milions de tones de recursos, xifres que esgoten els límits sostenibles del planeta.
 
Aquesta disbauxa genera, al seu torn, quantitats de residus sense precedents. A mesura que les matèries primeres disminueixen i els residus augmenten, el model d’economia lineal «extreure, fer, usar i llençar» provoca una gran pressió sobre l’entorn natural i demana a crits un replantejament.
 
Una economia circular i resilient descriu un nou sistema econòmic on natura i persones són estudiats com un sol conjunt. Es basa en la reducció, la reutilització, el reciclatge i la recuperació de materials i en processos de fabricació de productes locals, nets, intensius en coneixement i en mà d’obra.
 
Les ciutats, on viu avui més de la meitat de la població mundial, representen entorns ideals, laboratoris per entendre com dissenyar i escalar la sostenibilitat a través de la resiliència i la circularitat, possiblement les dues característiques més importants pel futur de les persones.
 
La transició cap a una economia circular implica repensar tots els aspectes de la vida urbana. Això inclou recerca, solucions i hàbits de consum, perquè les matèries primeres i els productes es mantinguin en circulació més enllà de la programada vida útil, minimitzant la pèrdua de recursos finits que ofereix el planeta durant els processos clàssics de producció i consum.

Dins de