L'ICTA-UAB i Research&Degrowth organitzen el Summer School on Degrowth and Environmental Justice
Decreixement i Justícia Ambiental. Porpostes i Alternatives
Una escola d'estiu trans-disciplinari sobre mètodes i pràctiques
Del 4 al 15 de juliol de 2016
Cerdanyola del Vallès – Barcelona - Cerbère
L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) juntament amb el grup Research & Degrowth (http://www.degrowth.org) organitzen la tercera edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental (Summer School on Degrowth and Environmental Justice), que tindrà lloc a Cerdanyola del Vallès i Barcelona (Espanya) i Cerbère (França), del 4 al 15 juliol 2016!
Les dinàmiques intel·lectuals i emocionals a favor del decreixement, com un camí cap a la justícia ambiental que aspira a recrear les condicions necessàries per a una 'bona vida', o el 'bon viure' basant-se en la democràcia participativa, rebran un nou impuls aquest estiu. L'escola d'estiu de l'ICTA-UAB i el grup Research & Degrowth serà l'entrenament previ per a la 5a Conferència Internacional sobre Decreixement, que tindrà lloc aquest any a Budapest (http://budapest.degrowth.org/).
Els debats i les preguntes que el decreixement i la justícia ambiental generen es multipliquen alhora que apareixen nous camins i formes d'abordar-los. Per tercer any consecutiu, el Summer School on Degrowth and Environmental Justice s'enfrontarà a algunes qüestions complexes. Som molt conscients de les trajectòries individuals cap a la simplicitat, però, ¿quins són els passos petits que les comunitats, els governs locals i altres nivells d'organització social poden dur a terme en un marc de decreixement? Quin és el paper dels moviments socials i la democràcia de base? Com podem recolzar propostes en el marc del decreixement, o quan podem dir que una política de justícia pro-ambiental vol dir decreixement? Com es pot integrar la diversitat de fonts, estratègies i actors del decreixement en una sola proposta? Es tracta més aviat d'una matriu de propostes potencialment divergents que s'estan presentant en el marc del decreixement i la justícia ambiental? Quin paper i lloc té al Sud, el Sud en el Nord i el Sud al Sud en la discussió i les propostes per a una transformació radical de la societat? Com es pot enfortir i aprendre de les propostes i aliances emergents del Sud Global en l'àmbit de la justícia ambiental?
En l'àmbit dels conflictes de justícia ambiental (EJ) sorgeixen nombroses alternatives que guien les discussions acadèmiques i intel·lectuals. A tot el món, un gran nombre d'iniciatives locals de baix a dalt qüestionen la narrativa de la prosperitat impulsada pel creixement. La importància de la deliberació i la construcció de ponts ens porten a concentrar-nos en àrees de convergència entre la justícia ambiental i el decreixement.
En primer lloc s'exploraran les iniciatives que tenen lloc en un context urbà, on viu la majoria de persones als països del Nord. Per a això tindrem l'oportunitat única de comptar amb el nou govern municipal de Barcelona, ‿‿arrelat a la societat civil de la ciutat, en els moviments socials i les xarxes d'economia solidària. En segon lloc, s’abraçarà la defensa dels béns comuns i dels processos de comunió com una base teòrica per al desenvolupament de propostes al voltant del decreixement. Per tant, ens centrarem en les pràctiques col·lectives eficaces i les solucions radicalment democràtiques per a l'organització de les relacions socials i per atendre les necessitats materials.
L'escola d'estiu d'aquest any se centrarà en aquest conjunt de preguntes. Mitjançant una combinació de conferències, visites "tòxiques" i "de-tòxiques", passejos peripatètics, tallers i fòrums participatius, aquesta tercera edició aportarà llum a algunes de les anomenades "alternatives" i "propostes" per al decreixement i per a un futur ambientalment just. Es prestarà especial atenció a les alternatives i els conflictes emergents en l'entorn urbà i peri-urbà, especialment tenint en compte els canvis radicals en la política local en l'últim any.
Estructura dels estudis i descripció
La primera setmana del curs es durà a terme a l'Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), on en primer lloc s'exposaran els fonaments teòrics de la justícia ambiental i el decreixement. Així mateix, s'exploraran projectes i iniciatives modèliques dutes a terme a la zona i que són provocatives i rellevants en el context de la justícia ambiental i el decreixement.
La segona setmana del curs es durà a terme a Cerbère, en col·laboració amb Can Decreix, un projecte de Research & Degrowth dedicat a posar en pràctica el decreixement aquí i ara (http://www.degrowth.org/can-decreix) Al final de l'escola d'estiu, els participants hauran de presentar un treball sobre la temàtica apresa i discutida al llarg del curs.
Tenint en compte que el decreixement abasta tots els aspectes de la vida, incloent els mètodes d'ensenyament, al llarg del curs s'utilitzaran diversos mètodes d'ensenyament. Les sessions del matí es destinaran a conferències acadèmiques seguides de discussions sobre el tema. Seran impartides per investigadors sèniors i membres del govern local, que compartiran i intercanviar les seves experiències en propostes per a la transformació radical i des de les bases el context urbà. Les tardes estaran dedicades a tallers participatius, en els quals s'animarà als participants a fer les seves aportacions. Alguns d'aquests inclouen: un recorregut pels pòster dels participants i els seus interessos d'investigació, un World Cafe sobre eines diverses d'investigació i acció a favor de la justícia ambiental i el decreixement, un Fòrum Obert i un Teatre-fòrum. Finalment, però no menys important, es dedicarà un dia a la visita a Can Masdeu (http://www.canmasdeu.net/en) un centre social ocupat comunitari, peri-urbà i semi-rural situat a afores de Barcelona , dedicat a l'experimentació en temes de sostenibilitat social i ambiental.
Sol.licitud
L'escola d'estiu està dirigida a estudiants de mestratge i doctorat, així com a investigadors d'alt nivell de diverses disciplines. La data límit per a les sol·licituds és el 30 d'Abril de 2016. Si us plau enviar en un sol document pdf seu CV i una carta de presentació d'una extensió màxima d'una pàgina explicant la seva motivació i experiència prèvia a summerschool@degrowth.net. La selecció dels participants es donarà a conèixer al voltant del 15 de maig.
Més informació sobre l'escola a http://summerschool.degrowth.net/
Per a qüestions relacionades amb la logística poseu-vos en contacte amb summerschool@degrowth.net, i per a preguntes sobre el seu contingut, si us plau enviem un correu electrònic a Filka Sekulova (Filka@degrowth.net) i Beatriz Rodríguez Labajos (beatriz.rodriguez@uab.cat).
L'objectiu és acceptar a un màxim d'entre 30-35 participants procedents de diverses regions geogràfiques i disciplines acadèmiques. Un cop seleccionats, hauran de presentar la seva recerca i / o projecte a través d'un pòster en l'inici del curs, i preparar un treball escrit en el marc d'un grup. Durant la primera setmana de juny es donarà més informació sobre les presentacions, material de lectura i els treballs.
Preus
La quota de participació consisteix en 100 euros. Allotjament i menjar no estan inclosos. Podrà trobar preus orientatius a la web.