Justícia socioecològica a les ciutats: mapeig de la vulnerabilitat per a una planificació urbana més justa
Com poden les ciutats planificar infraestructures verdes que siguin justes a més d'eficients? Un estudi recent de l'ICTA-UAB desenvolupat en el marc del projecte europeu INTERLACE i liderat per Johannes Langemeyer, avalua la vulnerabilitat socioecològica a Cracòvia, Polònia, mitjançant un nou enfocament participatiu i espacial.

La investigació destaca com els mapes cocreats, basats en indicadors de riscos i sensibilitats, poden guiar una planificació urbana equitativa i la creació de solucions basades en la natura (NBS) que tractin tant les necessitats humanes com ecològiques.
El nou estudi, publicat a npj Urban Sustainability, combina dades espacials, participació d'actors i anàlisi de decisió multicriteri (MCDA) per avaluar com els perills urbans (com inundacions, contaminació de l'aire i sequera) es creuen amb sensibilitats socials i ecològiques.
En integrar perspectives de planificadors, municipis i ONG, l'estudi identifica 10 vulnerabilitats urbanes clau i revela on es troben les necessitats d'intervenció més urgents. Els mapes resultants mostren com les vulnerabilitats estan distribuïdes de manera desigual a tota l'Àrea Metropolitana de Cracòvia, particularment a centres urbans com Cracòvia, on les comunitats desafavorides enfronten riscos acumulats.
Allunyant-se dels paradigmes tradicionals de planificació orientats a l'eficiència i als serveis ecosistèmics, l'estudi advoca per un enfocament centrat en la justícia per al reveriment urbà que integri explícitament la inclusió social i la integritat ecològica com a principis fonamentals de la planificació espacial. La metodologia ja ha influït a l'Estratègia Climàtica 2024–2030 per a la regió de Cracòvia i ofereix un model replicable per a ciutats de tot el món.
Aquest estudi va ser desenvolupat en el marc del projecte INTERLACE, una iniciativa de recerca europea destinada a donar suport a les ciutats i regions a la restauració i connexió d'ecosistemes urbans a través de solucions basades en la natura (NBS), en col·laboració amb actors locals de l'Àrea Metropolitana de Cracòvia.
Referència
Langemeyer, J., Busse, S., Arabas, A., Benati, G., Bergier, T., Maestre-Andrés, S., & Melo, I. (2025). Social-ecological justice in cities: a spatial vulnerability approach. npj Urban Sustainability, 5, Article 46. https://doi.org/10.1038/s42949-025-00234-8