Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Investigadors de l'ICTA-UAB, autors de l'estudi crític amb l'Acord UE-MERCOSUR

06 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els investigadors de l'ICTA-UAB, Raúl Velasco-Fernández i Juan Cadillo- Benalcázar són els autors de l'estudi “Una Aproximació Crítica a l'Acord UE – MERCOSUR: Anàlisi de les dinàmiques estructurals i del nexe aigua-terra-treball de productes agrícoles clau” realitzat per a les entitats Entrepobles i Ecologistes en Acció amb l'objectiu d'oferir una mirada crítica al tractat UE-MERCOSUR i impedir que prosperi la seva ratificació. 

Estudi Tratado UE - MERCOSUR  ICTA-UAB

El Tractat de Comerç i Inversió entre la Unió Europea i els països del MERCOSUR porta 22 anys d'incertes i complexes negociacions, d'arrencada i frenades prolongades. Finalment, durant el 2018 i al començament del 2019 les comissions negociadores entre les dues regions van aconseguir un nou impuls que culminava el juny del 2019 amb l'anunci d'un text d'acord. Tot i així, quan tot semblava preveure una aprovació imminent per part del Consell Europeu, el procés de tramitació per a la ratificació de l'acord es va anar posposant una vegada darrere l'altra fins a l'actual congelació “sine die” del procés. 

Tenint en compte l'actual context d'emergència climàtica i ecològica, l'estudi realitzat pels investigadors de la UAB resulta clau per visibilitzar les conseqüències d'aquest augment de la demanda d'intercanvis de béns naturals entre els dos continents, com ara la terra i l'aigua, fent palès que les polítiques econòmiques mai estan al marge de la materialitat i de la naturalesa que les sostenen. 

L'informe, publicat amb la col·laboració de la Fundació Rosa de Luxemburg, l'Ajuntament de Barcelona i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, posa de manifest que el tractat UE-MERCOSUR permetrà que les desigualtats estructurals existents entre els dos blocs es retroalimentin. 

L'informe mostra la contradicció entre els anuncis i les declaracions sobre polítiques de reducció d'emissions i el Green New Deal de la Unió Europea, i l'augment constant de la nostra empremta ecològica al Sud Global en benefici de les grans empreses que dominen les cadenes de producció i distribució alimentària al món, en detriment de les comunitats indígenes, de la vida i l'economia de la pagesia de les dues regions, així com dels consumidors i les consumidores. 

El tractat suposa abundar a les mateixes matrius: el MERCOSUR accentuaria el seu paper d'exportador de matèries primeres agropecuàries i Europa vendria cotxes i altres productes industrials, desarticulant el teixit industrial intern de la regió. A grans trets, guanyen les multinacionals de banda i banda de l'Atlàntic, podent produir de manera deslocalitzada, a gran escala i a baix preu, però a un alt cost humà i ambiental, tal com s’analitza en aquest informe. 

Descarrega l'informe a través d’aquest enllaç

Dins de