Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Institucions d'investigació reiteren l'impacte del programa Severo Ochoa - Maria de Maeztu davant les autonomies

12 set. 2019
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El passat dilluns dia 9 de setembre, va tenir lloc una trobada entre el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, els centres i unitats de recerca distingides amb el segell d'excel·lència Severo Ochoa i Maria de Maeztu, i consellers i alts càrrecs de 15 comunitats autònomes.

Institucions d'investigació reiteren l'impacte del programa Severo Ochoa - Maria de Maeztu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona, distingit com a unitat Maria de Maeztu (ICTA-UAB), va estar present representat per la seva directora científica Patrizia Ziveri.

Els programes d'excel·lència Severo Ochoa i Maria de Maeztu identifiquen i promouen l'excel·lència en la investigació científica. El seu objectiu és impulsar la ciència espanyola mitjançant el reconeixement de centres de recerca d'avantguarda existents, brindant-los, a més, suport per potenciar el seu impacte, el seu lideratge científic internacional i la seva competitivitat.

L'acte, celebrat al Ministeri, va estar co-presidit pel ministre Pedro Duque i Luis Serrano, president de l'aliança Severo Ochoa - Maria de Maeztu (somma). També van participar de la taula Enrique Playan, director de l'Agència Estatal d'Investigació i Maria Blasco, vicepresidenta de l'aliança somma.

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, va assegurar "el ferm suport del Govern al programa d'excel·lència Severo Ochoa i Maria de Maeztu i ha subratllat la importància que hi hagi més CCAA capaços d'albergar centres d'aquestes característiques, el que beneficiarà els seus sistemes de ciència i innovació. El ministre va aclarir, així mateix, que "els nivells d'exigència seguiran sent igual de rigorosos que en l'actualitat, de manera que l'objectiu és que hi hagi més centres capaços d'elevar els seus nivells d'excel·lència, per al que hauran de comptar amb el suport de les diferents administracions."

Segons va declarar Luis Serrano, "aquesta reunió és simptomàtica d'una postura constructiva i positiva pel que fa a la investigació a Espanya. És fonamental l'interès del govern i suport de les comunitats autònomes a la investigació perquè Espanya aspiri a ser un país en què regeixi l'economia del coneixement. El programa Severo Ochoa - Maria de Maeztu és una potent palanca de la qual les comunitats autònomes poden servir-se per potenciar als seus centres d'investigació."

La trobada en el Ministeri va tenir per objecte destacar l'impacte del programa Severo Ochoa - Maria de Maeztu, els seus beneficis per a la consolidació de la investigació d'excel·lència, i el seu potencial com a puntal i trampolí per als pols d'investigació de les diferents comunitats autònomes. Sis centres i unitats d'investigació van exposar el seu recorregut fins a aconseguir el guardó i l'impacte que ha tingut l'ajuda. Es va obrir un torn de preguntes al final de l'acte, permetent a les comunitats conèixer com poden beneficiar-se del programa.

A la jornada van presentar el seu cas l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC; Illes Balears), l'Institut Gallec de Física d'Altes Energies (IGFAE, Galícia), el Departament de Regulació Gènica i Morfogènesi (GEM / DCM2, Andalusia) , l'Institut de Neurociències d'Alacant (IN; Comunitat Valenciana), el Basque Center for Applied Mathematics (BCAM, País Basc) i l'Institut Astrofísic de Canàries (IAC, Canàries), fent palesa la presència de recerca d'excel·lència en bona part de la geografia espanyola.

Acompanyant a aquests instituts, els centres i unitats Severo Ochoa - Maria de Maeztu de Cantàbria, Madrid i Catalunya també van assistir i participar en el diàleg amb els representants de les CCAAs.

 

Dins de