Vés al contingut principal

Impactes antropogènics en els ecosistemes costaners i oceànics en els últims 150 anys

30 abr. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un estudiant de màster de l'ICTA-UAB que treballa amb membres de l'equip TRADITION (ERC) ha reconstruït 150 anys d'impacte antropogènic en els ecosistemes costaners i oceànics del Brasil utilitzant diaris històrics digitalitzats.

Anthropogenic impacts on coastal and ocean ecosystems

Per la seva dissertació de màster, Santiago Sandoval va analitzar sistemàticament centenars d'articles en diaris publicats entre 1849 i 2016 en l'estat de Santa Catarina, un dels territoris productors de peix més grans del Brasil. Va trobar evidència d'impactes antropogènics en peixos i mariscs marins que daten de finals de segle XIX.

També es va trobar que aquests diaris històrics contenien informació sobre les percepcions de la comunitat local sobre els canvis ambientals i de recursos, la qual cosa podria proporcionar dades complementàries per a estudis que involucren el coneixement local i ciutadà tradicional en programes de conservació i gestió.

La digitalització ha fet que els diaris històrics siguin fàcilment accessibles a través de plataformes en línia, oferint un enfocament relativament rendible per a l'anàlisi socioecològic històric, en particular en temps de restriccions de mobilitat a tot el món.

L'article ha estat publicat aquesta setmana a la revista Ocean and Coastal Management.

Dins de