Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

ICTA-UAB reclama un nou Panell Intergovernamental per a la Sostenibilitat dels Oceans a Lisboa 

18 jul. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El mes passat, líders dels oceans de diversos sectors de tot el planeta es van reunir a la II Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans (UNOC - Lisboa, Portugal), del 27 de juny a l'1 de juliol).

Leopoldo Gerhardinger UN Conference Lisboa

L'àmplia temàtica de la conferència, "Ampliació de l´acció oceànica basada en la ciència i la innovació per a la consecució de l´Objectiu 14: balanç, associacions i solucions", va establir les bases per a la negociació i l´acord d´una Declaració Política d´alt nivell titulada "El nostre oceà, el nostre futur, la nostra responsabilitat". 

L'investigador de l'ICTA-UAB, Leopoldo Gerhardinger (PDRA sobre Coneixement Ciutadà de l'Oceà de l'ERC-COG TRADITION), va ser acreditat pel Consell Científic Internacional per assistir a la UNOC. Va dirigir i va pronunciar una intervenció plenària (aquí) i una declaració escrita titulada "Bridging Shades of Blue" (aquí), que també va ser recolzada pel Consell Internacional de la Ciència, la Xarxa de Coneixement-Acció dels Oceans i la seva Oficina Internacional de Projectes, el projecte Future Earth, el Panell Brasiler de l'Oceà Futur, la Societat Oceanogràfica, el Col·lectiu Internacional de Suport als Treballadors de la Pesca, Nova FCSH (Portugal), i la Iniciativa Oceans Past. 

Leopoldo Gerhardinger va posar el focus sobre un matís del "blau" que mereix més atenció: el passat dels oceans, el nostre patrimoni blau, al qual sovint no se li dona prou reconeixement a l’hora d’innovar a favor de la sostenibilitat dels oceans. Durant l'esdeveniment, va defensar la veu de les comunitats mundials d'humanitats i ciències socials dels oceans, i va demanar a la comunitat mundial dels oceans que compti amb el coneixement ciutadà existent sobre els oceans per ajudar a salvar la bretxa entre les visions de la "Economia Blava" i la "Justícia Blava". 

La llista de recomanacions clau per salvar aquesta profunda bretxa incloïa peticions de suport per reconèixer millor el passat de l'oceà en l'elaboració de polítiques, i la creació de xarxes relacionades amb el mar a llarg termini i programes transdisciplinaris per permetre la cocreació de solucions als problemes de l'oceà per part dels ciutadans juntament amb els científics, així com la designació d'un nou panell intergovernamental per a la sostenibilitat de l'oceà (IPOS). La declaració també demanava que l'equitat social i els coneixements ecològics tradicionals dels pescadors a petita escala se situïn en un lloc central als debats sobre l'ús sostenible dels recursos marins, la conservació dels oceans i les innovacions de l'economia blava (aquí). 

La conferència de Lisboa va oferir una oportunitat sense precedents per establir xarxes i preveure noves col·laboracions importants entre l'ICTA-UAB i les comunitats de recerca oceànica de tot el món. En un esdeveniment paral·lel sobre "Observació dels oceans per a la sostenibilitat dels oceans", el projecte ERC TRADITION, liderat per l'investigador de l'ICTA-UAB André Colonese, va compartir alguns dels reptes i perspectives en la mobilització del coneixement dels ciutadans dels oceans sobre el passat per millorar els programes d'elaboració de polítiques oceàniques (aquí). 

 

Dins de