Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Estudiants del Màster SAES passen a la segona ronda de l’Urban Greenhouse Challenge

12 feb. 2020
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
  L'Equip Bagua , format per cinc estudiants del Màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social de l'ICTA-UAB, és un dels 20 millors equips que han passat a la segona ronda de l' Urban Greenhouse Challenge , una

 

L'Equip Bagua, format per cinc estudiants del Màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social de l'ICTA-UAB, és un dels 20 millors equips que han passat a la segona ronda de l'Urban Greenhouse Challenge, una competició internacional organitzada per la Wageningen University & Research. El grup SosteniPra, dirigit per Xavier Gabarrell i format pels investigadors Perla Zambrano, Joan Muñoz, Alexandra Peña i Susana Toboso, ha estat avaluant a l'Equip Bagua durant els últims sis mesos. 

En l’Urban Greenhouse Challenge, diferents equips multidisciplinaris d'estudiants tenen el repte de portar la producció professional d'aliments (de retorn) als barris urbans integrant aspectes socials, econòmics, ambientals i tècnics en un concepte coherent. Aquesta edició es convidava als estudiants a dissenyar un hivernacle urbà icònic i circular a la ciutat de Dongguan, a l'àrea de la Gran Badia de la Xina, una de les principals metròpolis del món.

El Comitè de Selecció va avaluar als 53 equips que van participar en la primera ronda d'acord a criteris com ara la rellevància i l'atractiu del programa proposat en relació amb les principals conclusions de l'anàlisi de context i l'assignació, o la idoneïtat de les opcions amb respecte al sistema de producció d'aliments, circularitat, sistema de construccions, model de negoci i interaccions socials. Els 20 millors equips seleccionats procedeixen de quatre continents i més de 8 països.

A finals de febrer, els representants dels 20 millors equips viatjaran a la Xina per visitar el lloc d'ubicació de l'hivernacle i recopilar dades, rebre comentaris d'experts i explorar el context local.

Els membres de l'equip són Alejandro Roda, Rachel Wilbertz, Olivia Manzart, Sofie De Brabander, Nicole Rodes i Ruijie Shi.

Davant la important situació de canvi climàtic i global, l'agricultura urbana ofereix una forma innovadora d'abordar l'agricultura, un dels grans sectors d'emissions de carboni, i oferir alhora un sistema d'adaptació viable per a la producció d'aliments. Mitjançant l’estudi de la sostenibilitat, esperen aplicar el seu enfocament i coneixement interdisciplinari en la pràctica a través de l'agricultura urbana.

A través de la innovació, volen crear un projecte que sigui sostenible, factible i que tingui baixes demandes d'energia a través de la integració de l'arquitectura i el sistema intern.

La proposta presentada per l'equip espanyol Bagua aspira a venerar les antigues filosofies xineses incorporant al mateix temps la innovació més moderna en el disseny d'un hivernacle urbà. Bagua fa referència al símbol amb el mateix nom utilitzat en la filosofia taoista. Així doncs, l'edifici està dissenyat d'acord amb la filosofia taoista, i inclou i connecta els diferents aspectes de Bagua. Segons la filosofia taoista, en aquest món totes les coses existeixen amb el seu oposat inseparable. Per tant, el disseny de l'edifici i les seves funcions tindran com a objectiu combinar diferents oposats i tractar de permetre un flux ininterromput entre ells. El concepte és multifuncional, flexible i adaptable amb la finalitat de satisfer les necessitats canviants de la comunitat i la producció de cultius.

Bagua té com a objectiu satisfer les creixents demandes d'aliments produïts localment mitjançant el cultiu d'aliments nutritius de manera sostenible. Més enllà de la producció d'aliments, l'objectiu de Bagua és construir comunitats fortes, connectades i saludables. Bagua enfortirà i portarà de tornada l'agricultura tradicional xinesa a l'entorn urbà mitjançant la connexió de la comunitat local amb el lloc de procedència dels seus aliments.

Quines són les principals funcions de l'edifici?
En primer lloc, Bagua està destinat a proporcionar aliments frescos, saludables i nutritius als habitants de la ciutat i als turistes. Oferirà la possibilitat de gaudir del menjar de km 0 acabat de produir al restaurant i les cases de te. Els aliments també es vendran al mercat in situ, a restaurants i a empreses locals a Dongguan, i es lliuraran a domicili. En segon lloc, hi haurà un centre de salut en el qual s'oferiran tant medicina tradicional xinesa (herbes i tes xinesos tradicionals cultivats a l'hivernacle) com activitats saludables per abordar els problemes de salut de la comunitat local. Les activitats se centraran en la salut física i mental, per exemple, ioga, sessions de relaxació i teràpia hortícola. En tercer lloc, Bagua contribuirà a la construcció de comunitats saludables a l'oferir tallers educatius als visitants, les empreses i les universitats properes. Els tallers se centraran en nutrició, cuina, jardineria, compostatge i agricultura. La granja també proporcionarà espais multifuncionals de lloguer per a negocis locals, projectes d'art i música. Es millorarà així la cohesió comunitària a través d'aquestes diferents activitats i mitjançant la presència d'espais i un jardí comunitari. Finalment, Bagua serà un lloc per relaxar-se i gaudir de l'entorn, estar connectat amb la natura i amb la resta de visitants.

Vota el projecte

Dins de