Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Estudi sobre els verds públics en temps del COVID-19. Participa!

22 juny 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Els espais verds públics aporten beneficis essencials per a les persones, especialment a les zones urbanes. La possibilitat de realitzar activitat física recreativa a l'aire lliure, apreciar un paisatge i gaudir del temps a l'aire lliure amb amics i familiars són

Els espais verds públics aporten beneficis essencials per a les persones, especialment a les zones urbanes. La possibilitat de realitzar activitat física recreativa a l'aire lliure, apreciar un paisatge i gaudir del temps a l'aire lliure amb amics i familiars són només alguns dels múltiples beneficis que es poden gaudir en els espais verds públics.

A més de l'àmplia evidència dels efectes positius per a la salut i el benestar de les persones, s'ha demostrat que l'accés als espais verds públics desencadena la vinculació i la protecció ambiental, la qual cosa finalment resulta en un impacte positiu en l'ecosistema en el seu conjunt.

No obstant això, els patrons desiguals d'accés als espais verds públics donen com a resultat la distribució desigual d'aquests beneficis i l'activació parcial d'aquests impactes positius.

Les diferències d'edat, gènere, classe i antecedents culturals poden influir tant en la preferència per alguns beneficis com en les barreres físiques o mentals que limiten la seva accessibilitat. Per exemple, si bé les mesures de confinament del COVID-19 impliquen o han implicat barreres similars per a tots els grups de la societat per accedir a qualsevol tipus de benefici, generalment les diferents barreres actuen sobre diferents grups socials o beneficis particulars.

Amb aquest estudi, part del projecte ERC URBAG de l'ICTA-UAB que investiga àmpliament com les infraestructures verdes contribueixen a la sostenibilitat urbana, es pretén comprendre els beneficis percebuts que les persones obtenen dels espais verds públics, la seva accessibilitat, els determinants de la infraestructura (per exemple, la presència d'ombra per vegetació, llocs de reunió, sensació de seguretat, etc.) i patrons espacials i temporals de captació de beneficis, també en relació amb el grup social de pertinença. A més, explora l'ús que les persones fan de les xarxes socials per a comunicar aquestes mateixes preferències i barreres, i analitza l'efecte del confinament per la pandèmia de l'Covid-19 en el canvi de la valoració de les persones respecte als beneficis dels espais verds públics.

Les dades es recopilen a través d'una enquesta en línia desenvolupada en Maptionnaire i disponible en AnglésCastellàFrancèsItalià i Alemany

 

"

Dins de