Els bioindicadors de l'estat ecològic dels rius al Bojos per la Terra
L'equip del projecte de L'Observatori Rivus, coordinat per investigadors de l'ICTA_UAB, va realitzar l'activitat de "Viu el Riu!" dins del Módul 5 del Programa Bojos per la Terra, el passat 23 de maig. El principal objectiu d'aquesta sessió era que els estudiants participants coneguessin els diferents bioindicadors per a l'avaluació de l'estat ecològic dels cursos fluvials. A més es van aportar elements per la reflexió de la complexitat dels sistemes fluvials, i la necessitat d'una gestió integral a nivell de conques per fer front als reptes del canvi global. Aquesta sessió es va centrar en els casos concrets de les conques mediterrànies del Besòs i de la Tordera.
L'activitat va iniciar amb una part introductòria i teòrica realitzada per la coordinadora del projecte, la Dra. Sònia Sànchez-Mateo, on s'exposaven les diferents línies d'investigació que s'estudien en el marc del projecte de L'Observatori Rivus per tal d'avaluar l'estat de qualitat dels sistemes fluvials. A més, aquesta primera part teòrica anava complementada d'una sessió introductòria a la identificació de rastres per tal de proporcionar eines per identificar diferents grups faunístics i alhora, fomentar l'esperit naturalista.
Seguidament, els investigadors predoctorals Antoni Mas Ponce i Quim Zaldo van realitzar la part més pràctica de la sessió que es va dividir en dues activitats. Primerament, el grup-classe a través d'una enquesta virtual havien de relacionar les diferents característiques i usos del sòl més representatives dels diferents trams fluvials de la conca de la Tordera (Capçaleres, curs mitjà i curs baix). L'objectiu d'aquesta activitat era que els participants poguessin conèixer la complexitat d'una conca fluvial i arribar a diferenciar els diferents trams d'un riu.
La segona part de la sessió pràctica es va enfocar en un dels bioindicadors més utilitzats per a l'avaluació de l'estat ecològic dels sistemes fluvials, els macroinvertebrats. Els participants, amb l'ajuda d'una clau dicotòmica i amb l'assessorament de l'equip de L'Observatori Rivus, havien de ser capaços d'identificar diferents imatges de macroinvertebrats que es podrien trobar en diferents mostres dels diferents cursos fluvials de la conca de la Tordera. A través d'aquesta activitat es va exposar la diversitat de macroinvertebrats que es poden trobar en als diferents cursos fluvials, a més de conèixer el seu paper bioindicador.