Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

El projecte BIOCAL analitzarà la pèrdua de biodiversitat marina a través de l'estudi del plàncton calcificador

10 feb. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La major part dels coneixements existents sobre la pèrdua de biodiversitat marina procedeixen del nècton més gran i d’altres macroespècies, i es té molta menys informació procedent dels microorganismes que són a la base de la majoria de les cadenes alimentàries marines.

BIOCAL PROJECT ICTA-UAB fitoplancton climate change

BIOCAL determinarà els canvis en el passat des de la perspectiva dels sediments marins, aprofitant mostres representatives de tot el món i a través de col·laboradors clau de França, Alemanya, Regne Unit i Noruega.

La pèrdua de biodiversitat marina sol justificar-se en excés per la sobreexplotació pesquera, ja que aquesta, per si sola, està implicada en la reducció de la complexitat dels ecosistemes, en els canvis en el rang de la mida del plàncton que determinen l'organització tròfica, en les activitats metabòliques o en l'exportació de matèria orgànica. 

Els investigadors de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri i Graham Mortyn (com co-PIs) han rebut recentment una subvenció del Ministeri de Ciència i Innovació (MINECO), per al desenvolupament d'un projecte de 4 anys titulat "Biodiversitat global de calcificadors planctònics marins (BIOCAL)". El projecte avaluarà els nivells de canvi en la biodiversitat des de la perspectiva del passat i de present en els grups de plàncton calcificador marí (principalment els cocolitòfors com el fitoplàncton, i els foraminífers i pteròpodes com el zooplàncton), identificant i determinant els impactes del canvi climàtic i l'ecologia marina. Això és de vital importància tenint en compte el paper que aquests grups de plàncton tenen a la base de les cadenes alimentàries oceàniques a nivell mundial, així com la clara dependència de la humanitat dels oceans com un important recurs, a més d'una gran varietat de serveis dels ecosistemes. Al cap i a la fi, l'oceà superficial és el més gran i més important ecosistema de la Terra. 

BIOCAL determinarà els canvis en el passat des de la perspectiva dels sediments marins, aprofitant mostres representatives de tot el món i a través de col·laboradors clau de França, Alemanya, Regne Unit i Noruega. Es realitzaran treballs comparables a través de la columna d'aigua oceànica moderna i mitjançant mostres de "trampes de sediments" de regions oceàniques clau, com el Pacífic Nord, l'Oceà Austral i el Mar Mediterrani. En l'estiu de 2023, el projecte BIOCAL s'embarcarà en una expedició a l'Atlàntic Nord, per dur a terme en un transecte Sud-Nord des 37°N a 78°N (subàrtic) una sèrie de nous treballs de mostreig (tant de la columna d'aigua com dels sediments), a través d'una sèrie de sistemes frontals i gradients biogeoquímics. 

Els resultats de BIOCAL aportaran nous i importants coneixements sobre les pressions a què es veu sotmesa la biodiversitat marina, que van des de l'escalfament dels oceans fins a la reducció de l'estratificació, la desoxigenació i l'acidificació dels oceans, entre altres coses. Tot això influeix en les pesqueres, el subministrament mundial d'aliments proteics i els serveis dels ecosistemes marins. 

Dins de