Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

El doble tall de les SBN urbanes: beneficis locals amb impactes globals

23 jul. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La implementació de determinades Solucions Basades en la Natura (SBN) en zones urbanes aporta beneficis a nivell local, però podria augmentar els impactes ambientals globals a causa dels recursos emprats per a la seva creació i les emissions generades durant el seu cicle de vida.

Estudi sobre Soluions Basades en la Natura a l'ICTA-UAB

Així ho revela un estudi realitzat per investigadors de l’ICTA-UAB que avalua els impactes que les SBN en entorns urbans poden tenir sobre les vulnerabilitats tant locals com globals. Aquest enfocament, provat amb diferents escenaris d’expansió de cobertes verdes a Oslo (Noruega), posa de manifest els impactes interespacials que aquestes infraestructures poden generar.

A l’article, liderat pel investigador de l’ICTA-UAB David Camacho-Caballero i publicat a Sustainable Cities and Society, es proposa un marc metodològic innovador per avaluar els impactes (desitjats i no desitjats) de les SBN urbanes tant dins com fora dels límits de la ciutat. L’estudi ofereix una manera d’integrar aquests impactes vinculant-los amb vulnerabilitats socioecològiques que van des de l’escala local (calor, inundacions i qualitat de l’aire) fins a l’escala global (com el canvi climàtic i els cicles dels nutrients).

El marc es va provar en quatre escenaris d’implementació de cobertes verdes, des dels nivells actuals fins a una maximització a escala urbana, tot cartografiant els seus efectes sobre cinc vulnerabilitats locals: calor, escorrentia d’aigua, contaminació de l’aire, pèrdua d’hàbitats per a pol·linitzadors i manca d’interacció amb la natura; i quatre vulnerabilitats a gran escala: canvi climàtic, eutrofització, toxicitat i esgotament de la capa d’ozó.

Els resultats revelen que, tot i que les cobertes verdes redueixen vulnerabilitats locals, també augmenten les pressions ambientals globals, principalment a causa dels materials emprats i de les emissions generades durant el seu cicle de vida. L’equip va treballar amb agents clau a Oslo per determinar quins compromisos eren acceptables, utilitzant un enfocament d’anàlisi multicriteri (MCA).

El resultat va ser un “escenari més favorable”: implementar cobertes verdes en el 68 % de les teulades adequades, prioritzant les àrees més vulnerables, i mantenint els impactes globals dins de llindars segurs. Aquesta recerca ofereix una eina escalable de suport a la presa de decisions per als planificadors que busquen alinear el reverdiment urbà amb la resiliència climàtica i els límits del sistema terrestre.

 

Reference:

Camacho-Caballero, D., Langemeyer, J., Segura-Barrero, R., Vervoort, G., Barton, D. N., & Villalba, G. (2025). Bridging local and global vulnerabilities for an integrated assessment of nature-based solutions. Sustainable Cities and Society, 130, 106508. https://doi.org/10.1016/j.scs.2025.106508

 

Dins de