Dos projectes de l’ICTA-UAB seleccionats a la sèptima convocatòria Recercaixa
Dos projectes de recerca de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UB) han estat seleccionats a la setena convocatòria del programa RecerCaixa que concedeix la Fundació Bancària “La Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) amb l’objectiu d’ impulsar i fomentar la recerca d’excel·lència a Catalunya, incrementar el progrés social i econòmic, i millorar el benestar de les persones.
A aquesta setena convocatòria del programa, amb una dotació total d’1,6 milions d’euros, s’hi ha presentat un total de 205 projectes de 47 institucions diferents. Els 18 projectes seleccionats estan liderats per investigadors de 10 centres de recerca i universitats de Catalunya. D’aquests, sis són de la UAB amb un import total de 576.056€.
Han estat seleccionats dos projectes liderats pels investigadors de l’ICTA-UAB, Carme Miralles i Jeroen van den Bergh. El projecte de Carme Miralles “Ciutat, qualitat de vida i mobilitat activa a la tercera edat. Una anàlisi multimetodològica a través dels Tracking Living Labs” i el de Jeroen van den Bergh “Comprensió de la perspectiva social sobre el preu del carboni” han rebut una subvenció de 95.688 i 92.655 € respectivament.
El programa RecerCaixa vol contribuir a impulsar la posició capdavantera de Catalunya en el camp de la recerca d’excel·lència, evitar que els investigadors hagin de marxar fora del país per trobar feina i atreure nous talents.
PROJECTES DE L’ICTA-UAB SELECCIONATS
• "Ciutat, qualitat de vida i mobilitat activa a la tercera edat. Una anàlisi multimetodològica a través dels Tracking Living Labs". Carme Miralles Guasch (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals ICTA-UAB, Departament de Geografia).
L’objectiu del projecte és identificar de quina manera l’entorn urbà afecta la qualitat de vida i la salut física i emocional de les persones grans. En especial, s’avaluarà com la presència d’entorns caminables i la promoció del transport actiu tenen un paper central en l’activitat física i relacional d’aquest grup de població. Aquesta identificació permetrà definir línies d’actuació públiques sobre els espais urbans.
Una de les innovacions del projecte és la seva vocació multidisciplinària, basada en l’enfocament dels mètodes mixtos (mixed-methods), que combinen fonts d’informació de l’espai públic i la mobilitat, amb la informació extreta de la geolocalizació i actigrafia, sota el disseny dels Tracking Living Labs. La importància de la recerca s’articula en un doble pla. En primer lloc, en l’increment del coneixement d’un segment de població creixent a les nostres ciutats i, en segon lloc, en l’aportació d’informació sobre els espais urbans quotidians, amb l’objectiu d’ajudar a millorar la qualitat de vida d’aquesta població.
• "Comprensió de la perspectiva social sobre el preu del carboni". Jeroen Van Den Bergh (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals ICTA-UAB).
El projecte té com a objectiu millorar la nostra comprensió del que explica les preferències del públic per als preus de carboni (PC). Molts experts consideren que els PC són crucials per aturar el canvi climàtic, mentre que d’altres opinen tot el contrari. En aquest context, el projecte es planteja una sèrie de preguntes: De quina manera el suport als PC es relaciona amb factors com ara el coneixement sobre el seu funcionament?; com s’associa amb el disseny dels PC, en termes d’impostos de carboni versus permisos negociables (cap-and-trade), o amb l’ús dels ingressos dels PC per reduir els impostos sobre el treball, o sobre les llars pobres, o per subvencionar les energies renovables? Amb aquest punt de partida, s’estudiarà una varietat de grups d’interès i es formularan recomanacions de política per al disseny i la informació pública sobre els PC en l’àmbit global i regional. També s’integraran les experiències en les regions on s’han dut a terme experiments amb els PC, que podran proporcionar lliçons específiques per a Catalunya.