Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Co-creant corredors verds resilients, sostenibles i multifuncionals a Barcelona

13 maig 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té el potencial de crear més de 750 km de Corredors Verds, franges urbanes amb alta presència de vegetació que travessen el teixit urbà i uneixen les diferents àrees de la ciutat, utilitzades principalment per a vianants i ciclistes.

Taller Eixos Verds

Tenint en compte aquest aspecte, un taller de co-creació organitzat per l'ICTA-UAB va permetre discutir els diferents objectius dels futurs Eixos Verds a l'AMB. Els participants van destacar la multifuncionalitat com el principal aspecte a considerar a l'hora de planificar els Eixos Verds, entenent per multifuncionalitat la capacitat d'aquests eixos per brindar múltiples beneficis a la societat metropolitana, com ara la connectivitat social i ecològica, hàbitats i recursos per a la vida silvestre urbana, regulació climàtica, control de vessaments i espais de recreació, entre molts altres.

En particular, es va assenyalar que els Eixos Verds haurien de perseguir principalment la connectivitat entre infraestructures verdes, complint funcions socials i ecològiques. Els assistents també van manifestar la importància de considerar les vulnerabilitats urbanes al dissenyar-los, com els riscos d'exposició a la calor, així com assegurar que la seva implementació no dóna lloc a pèrdues de les funcions socials i ecològiques existents, com ara el desplaçament de residents o la pèrdua d'hàbitat de vida silvestre.

 El taller de co-creació va ser organitzat per investigadors de l'ICTA-UAB de l'equip URBAG amb l'assistència de l'equip de el Pla d'Urbanisme Metropolità (PDU) de Barcelona. Es va dur a terme en un innovador format en línia i va comptar amb més de quaranta participants de diferents sectors (públic, acadèmic, privat) i escales de planificació (des de municipis fins a la Generalitat de Catalunya). Els resultats seran de gran utilitat per dirigir futurs estudis científics, especialment els dirigits per l'equip URBAG. A més, oferiran orientacions per a la implantació dels Eixos Verds, que s'espera que generin millores en les condicions socioecològiques a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'esdeveniment inaugura la nova iniciativa d'intercanvi ciència-practicants de l'ICTA-UAB, que busca centralitzar i recol·lectar informació dels processos participatius duts a terme pels científics de l'institut.

S'obtindran resultats més detallats sobre els Corredors Verds després de la revisió de tot el material de l'esdeveniment. Si desitja rebre informació actualitzada, visiteu urbag.eu o subscriu-te al butlletí d’URBAG.

Dins de