Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Campanya oceanogràfica a l'Atlàntic Sud per analitzar el sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà

05 març 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un equip d'investigadors de l'ICTA-UAB es troba a bord del vaixell oceanogràfic Sarmiento de Gamboa per participar en la campanya oceanogràfica SAGA10W a l’Atlàntic Sud.

Campanya IMPACTANT

Aquesta expedició és una de les poques organitzades en vaixells de recerca espanyols en aigües internacionals des de març de 2020, després de l'inici de la pandèmia Covid-19. Per això, els científics han hagut de complir amb estrictes mesures sanitàries. Això inclou el confinament en solitari en un hotel durant 3 setmanes i diverses proves de PCR abans de marxar el diumenge dia 7 de març des de Punta Arenas, Xile. La campanya finalitzarà a Gran Canària el 12 d'abril.

L'objectiu dels científics de l’ICTA-UAB és estudiar la deposició a l'oceà i el seu destí al fons del mar, de les emissions d'incendis forestals d'Àfrica i Amèrica de Sud. La investigació es porta a terme en el marc de el projecte PALADYN del Consell Europeu de Recerca (ERC), l'objectiu del qual és estudiar els canvis en els climes tropicals, a les regions més poblades de la planeta.

Els científics de PALADYN estan desenvolupant un enfocament innovador de reconstrucció del paleoclima basat en l'estudi del carboni dels incendis forestals (carboni pirogènic) en els sediments oceànics profunds derivats dels incendis de les sabanes i pastures en els tròpics. Entre els participants de PALADYN de l'ICTA-UAB a SAGA10W es troben Nina Davtian i Oriol Terol, i l'investigador principal del projecte i investigador ICREA, Antoni Rosell. Recolliran mostres d'aerosols i aigua, aquestes últimes a diferents quilòmetres de profunditat en l'oceà, per estudiar el seu contingut sobre les emissions dels incendis forestals.

La participació de científics de l'ICTA-UAB s'emmarca en una col·laboració amb el projecte SAGA liderat per Alonso Hernández i Josep Lluís Pelegrí de la Universitat de Les Palmes de Gran Canària, i l'Institut de Ciències de la Mar, respectivament. El seu objectiu és estudiar la Circulació Meridional de Retorn de l'Atlàntic (AMOC) en l'Oceà Atlàntic Sud. Aquest sistema de circulació és part de la denominada cinta transportadora global que influeix en el clima a nivell mundial al redistribuir la calor al nostre planeta.

Recentment, s'ha informat que s'està desaccelerant, a un mínim sense precedents en més de mil anys (Caesar, L. et al. Nat. Geosci. (2021). https://doi.org/10.1038/s41561- 021- 00699-z). Es necessita amb urgència una millor comprensió d'aquesta desacceleració. El projecte SAGA contribuirà a resoldre quins components i vies d'aquest sistema de circulació global s'han alterat. El projecte ERC-PALADYN també contribuirà a comprendre la dinàmica d'aquest sistema al rastrejar les vies de transport del carboni pirogènic en el transportador global.

Dins de