Vés al contingut principal

Ana Terra Amorim-Maia, experta invitada a la C40 ICA Academy, a Barcelona 

09 juny 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Ana Terra Amorim-Maia, investigadora de l'ICTA-UAB, va ser una de les expertes convidades a participar a la C40 ICA Academy, un esdeveniment liderat per Barcelona en què un grup de 6 ciutats (Varsòvia, Seattle, París, Londres, Buenos Aires i Salvador de Bahia) van poder aprofundir sobre els reptes actuals de les ciutats i compartir les millors pràctiques de Barcelona. 

ANA TERRA AMORIM MAIA, ICTA-UAB RESEARCHER

El C40 és una xarxa formada per gairebé 100 ciutats enfocada en la lluita contra el canvi climàtic

Durant la Inclusive Climate Action (ICA) Academy de C40, representants de les diferents ciutats van  intercanviar experiències sobre la lluita contra la pobresa energètica, la participació de grups vulnerables en una transició energètica justa i la construcció de resiliència comunitària davant les temperatures extremes.  

A la xerrada, Ana Terra Amorim-Maia va presentar el seu marc per a la Justícia Climàtica Interseccional, detallant cinc accions que les ciutats poden prendre per adaptar-se al canvi climàtic de maneres socialment més transformadores i il·lustrant-les amb exemples de Barcelona.

Ana també va parlar sobre la seva investigació actual sobre refugis climàtics i en quina mesura estan abordant les necessitats dels grups més vulnerables de Barcelona davant de la calor extrema.

En aquesta trobada, els representants de les diferents ciutats van poder veure de primera mà els projectes i programes que la ciutat de Barcelona ha implementat, com són la xarxa d’espais de refugi climàtic, el treball amb professionals del servei d’atenció domiciliària o el treball amb els Punts d’Assessorament Energètic, entre d’altres. 

Els participants van sortir d’aquesta Acadèmia inspirats amb noves idees sobre la seva capacitat i el seu paper a l’hora de desenvolupar transicions energètiques justes a nivell local i contribuir a construir la resiliència de les seves comunitats davant les crisis. 

El C40 és una xarxa formada per gairebé 100 ciutats enfocada en la lluita contra el canvi climàtic i en dirigir accions urbanes que redueixin les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i els riscos climàtics, millorant la salut, el benestar i les oportunitats econòmiques dels ciutadans. 

Els municipis membres de la C40 representen 700 milions de persones i una quarta part de l’economia mundial. El lideratge de Barcelona davant la crisi climàtica es va veure confirmat amb aquesta designació, que reforçava el paper que la capital catalana està jugant en l’àmbit internacional. A través de la col·laboració i la innovació, els alcaldes i alcaldesses de les ciutats del C40 tenen la determinació de complir amb els Acords de París subscrits pels Estats l’any 2015: limitar l’escalfament global del planeta i construir comunitats saludables, equitatives i amb més resiliència. 

 

Dins de