Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Álvaro Palacios: "La Natura ens diu què fer per traslladar la bellesa del paisatge a la copa”

18 des. 2015
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Álvaro Palacios: “La Natura ens diu què fer per traslladar la bellesa del paisatge a la copa”   . El reconegut enòleg Álvaro Palacios va oferir un seminari als alumnes del màster SAES de l’ICTA-UAB sobre “La
Alvaro Palacios quotLa Natura ens diu que fer per traslladar la bellesa del paisatge a la copardquo

Álvaro Palacios: “La Natura ens diu què fer per traslladar la bellesa del paisatge a la copa”

 

. El reconegut enòleg Álvaro Palacios va oferir un seminari als alumnes del màster SAES de l’ICTA-UAB sobre “La restauració del paisatge del vi”

. Els estudiants van participar en una degustació de vins de la bodega de Palacios

Dins del màster en Estudis Interdisciplinaris en Sostenibilitat Ambiental, Econòmica i Social (SAES) que s’imparteix durant el curs 2015-2016, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) va organitzar el passat dijous el seminari “La restauració del paisatge del vi” impartit per Álvaro Palacios, un dels millors i més reconeguts enòlegs i productors de vi del món.

Álvaro Palacios representa la forma més respectuosa d’entendre el vi i les vinyes amb la utilització d’un sistema de cultiu tradicional, biodinàmic i ecològic. La forta interacció amb el paisatge, la recuperació de pràctiques rurals tradicionals com la utilització dels animals per conrear i l’aplicació de fitoteràpia natural han esdevinguts alguns dels factors principals aplicats a la producció d’un del més admirats i nobles vins del món.

Palacios, que va ser escollit Home de l’Any 2015 per la prestigiosa revista vinícola britànica Decanter, va explicar als alumnes la història del vi a França i a Espanya en el darrer segle, i les peculiaritats culturals i geogràfiques d’indrets com La Rioja, on va néixer i créixer envoltat de vinyes i bodegues, i el Priorat, on al 1989 va establir-se i fundar la bodega d’on han sortit alguns dels vins més valorats del món.

Per l’enòleg, el respecte a la tradició, l’espiritualitat i la passió són els ingredients bàsics dels seus vins, i va apuntar a la utilització de tipus de raïm no autòctons de la zona com un dels seus majors errors a l’inici de la seva carrera. “Cal utilitzar una única espècie de raïm en un territori; la Natura al llarg de generacions és la ens diu què fer i com fer-ho, indicant quina és la varietat perfecta per a la zona per traslladar la bellesa del paisatge a la copa”, afirmà alhora que recordà als assistents que com més bo i important és el vi menys important és el paper humà del viticultor. “El talent del vi es troba en el talent de la vinya i el viticultor només ha de saber com cuidar-la”, afegí. Això consisteix en fugir de l’agricultura intensiva, la mecanització en els processos agrícoles, els pesticides i els calendaris. “Cal deixar-se guiar pels astres i per les fases de la lluna”, va concloure.

La sessió, que suposava la clausura de les assignatures “Global Change” i “Anàlisi i Gestió d’Espais Naturals Protegits” –ambdues de l’itinerari “Global Change”–  va finalitzar amb una degustació de vins de la bodega d’Álvaro Palacios, que va mostrar als assistents alguns dels paràmetres que cal tenir en compte a l’hora de valorar un bon vi.

L’acte va estar dirigit pels investigadors de l’ICTA-UAB, Roser Maneja i Martí Boada i va comptar amb l’assistència del Vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, Manel Sabés.

Dins de