Màster Universitari en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat

Una invitació a explorar les dimensions socials i històriques de la ciència, la tecnologia i
la medicina i a preparar-te per a la recerca històrica i la comunicació científica

Professorat Màster Oficial - Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat

Coordinació del màster

Carlos Tabernero Holgado
Correu electrònic: Carlos.Tabernero@uab.cat
 

Direcció del màster

Coordinador del màster
Carlos Tabernero Holgado
Correu electrònic:
Carlos.Tabernero@uab.cat

Coordinador del màster per la UB
Jesús Galech
Correu electrònic:
jesus.galech@ub.edu

Coordinació del mòdul de Treball de Final de Máster

  • José Romo (UB)jose.romo@ub.edu
  • Annette Mülberger (Rijksuniversiteit Groningen)a.c.mulberger@rug.nl

Llistat de professorat

Professor/a Àrea Categoria Recerca
Acosta Rizo, Carlos Alberto Història de la Ciència Professor/a Associat/ada Laboral Recerca
Cirac Claveras, Gemma Història de la Ciència Director/a d'Investigació Recerca
Grau Torras, Sergi Història de la Ciència Professor/a Associat/ada Laboral Recerca
Macaya Andres, Ana Història de la Ciència Professor/a Associat/ada Laboral Recerca
Marin Cisneros, Anyely Betsave Història de la Ciència Professor/a Associat/ada Laboral Recerca
Molero Mesa, Jorge Història de la Ciència Catedratic/a d'Universitat Recerca
Nieto Galan, Agusti Història de la Ciència Catedratic/a d'Universitat Recerca
Roque Rodriguez, Francesc Xavier Història de la Ciència Prof Titulars d'Universitat Recerca
Sastre Juan, Jaume Història de la Ciència Agregat/ada Contractat/ada Doctor/a Recerca
Serrano Jerez, Gladys Elena Lògica i Filosofia de la Ciència Investigadors/es Programa Ramón Y Cajal Recerca
Tabernero Holgado, Carlos Història de la Ciència Agregat/ada Contractat/ada Doctor/a Recerca
Valentines Álvarez, Jaume Història de la Ciència Agregat/ada Contractat/ada Doctor/a Recerca
Professor/a Àrea Categoria Recerca
Balltondre Pla, Monica Psicologia Bàsica Agregat/ada Contractat/ada Doctor/a Recerca

Professorat

El professorat del màster pertany a la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Institució Milà i Fontanals-CSIC, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra. El professorat inclou la majoria dels especialistes en Història de la ciència de Barcelona i la seva àrea metropolitana, pertanyents a les principals universitats públiques i el CSIC. A continuació es detalla el professorat i les seves línies de recerca.

Relació de professors

Acosta, Carlos (UAB, carlos.acosta@uab.cat)
Professor associat. Les seves línies de recerca abasten des de la cultura material de la ciència i la gestió del patrimoni científic a la història de la geologia.

Aragon, Ferran(UAB, ferran.aragón@uab.cat)
Professor associat. Les seves línies de recerca se centren en les ciències naturals i el patrimoni científic entre els segles XIX i XX.

Arrizabalaga Valbuena, Jon (Institució Milà i Fontanals-CSIC, jonarri@imf.csic.es)
Investigador del CSIC en Història de la Ciencia, adscrit a la Institució Milà i Fontanals (IMF) de Barcelona. La seva recerca es focalitza principalment en tres àmbits: humanitarisme, medicina de guerra i tecnologies sanitàries (segles XIX-XXI); malalties infeccioses emergents i salut global en el món contemporani; i malaltia, medicina i minories a l’Europa de l’Antic Règim.

Balltondre Pla, Mònica (UAB, monica.balltondre@uab.cat)
Professora i investigadora de la Facultat de Psicologia (UAB). La seva recerca es centra en les relacions entre ciència i espiritualitat/religió. Ha treballat sobre figures femenines dels segles XV i XVI (Oliva Sabuco, Teresa de Cartagena, Teresa de Ávila) i recentment, treballa sobre la Metapsíquica, un programa d’investigació psíquica de principis del segle XX.

Calvo Labarta, M. Emilia (UB, ecalvo@ub.edu)
Professora de les assignatures de grau: “Llengua Àrab” i “Pensament i Ciència en l’Islam Oriental”, també de l’assignatura al màster UB-UAB: “Els processos de transmissió de la ciència medieval”i de l’assignatura al màster propi UB “Món Àrab i Islàmic”: “Ciència i Civilització”. Forma part del grup “Millàs Vallicrosa” d’Història de la Ciència Àrab. I les seves línies de recerca són els instruments astronòmics àrabs medievals, ciència i religió, astronomia i astrologia, lexicografia científica.

Carandell, Miquel (UAB, miquel.carandell@uab.cat)
Professor associat. Llicenciat en Biologia (UdG) i doctor en Història de la Ciència (UAB). Creador d’Històries de Ciència. Les seves línies d'investigació són la història de la paleoantropologia, la història de les ciències naturals, la història dels zoos, la història de la ciència a Barcelona i Catalunya i, en general, la relació de la ciència i els seus públics. A més de a la UAB, treballa al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Casulleras Closa, Josep (UB, jcasulleras@ub.edu)
Ha impartit assignatures d'història de la ciència, història de les societats islàmiques, llengua, traducció i literatura en l'àmbit dels estudis àrabs i islàmics. La seva activitat de recerca se centra en l'astronomia, la matemàtica aplicada a l'astrologia i l'enginyeria en la societat medieval àrab. Forma part del grup "Millàs Vallicrosa" d'Història de la Ciència Àrab de la UB.

Cozzoli, Daniele (Universitat Pompeu Fabra, daniele.cozzoli@upf.edu)
Investigador del programa Ramón i Cajal a la Universitat Pompeu Fabra. La seves línies principals de recerca és centren en les institucions biomèdiques al segle XX. L’impacte dels EUA en la transformació del sistema de recerca europeu després de la Segona Guerra Mundial i el naixement del sistema de recerca químic-farmacèutic entre els anys 1920 i 1960.

de Bianchi, Silvia (CEHIC, Silvia.DeBianchi@uab.cat)
La Dra. De Bianchi s'incorporà al CEHIC en 2014 com a Marie Curie Fellow (FP7 PEOPLE-COFUND, Beatriu de Pinós Programme). El seu projecte de recerca, "Breaking Rules: Hermann Weyl in between the WWII and the Cold War. A History of Parity Violation" es centra en el treball de Hermann Weyl a Princeton (1934-1955). Els seus interessos de recerca inclouen la Filosofia de la Il·lustració, amb èmfasi en Immanuel Kant, i els debats en curs sobre la noció d'explicació en Filosofia de la ciència.

Díaz Fajardo, Montserrat (UB, mdiazfajardo@ub.edu)
Professora de la Facultat de Filologia i investigadora del Grup Millàs Vallicrosa d'Història de la Ciència Àrab. La seva línia de recerca principal es centra en l'edició crítica i estudi històric de manuscrits científics escrits en llengua àrab a al-Andalus i el Magreb (segles XI-XV). Ha treballat sobre tradicions astronòmiques, pràctiques i taules astrològiques, mesurament de superfícies, geografia astrològica i temps de gestació. En la segona línia de recerca, estudia el valor de la formació per al col·lectiu de dones immigrants magrebines.

Dorce Polo, Carles (UB, cdorce@ub.edu)
La seva activitat de recerca se centra en la història de la matemàtica sobretot en la matemàtica desenvolupada a l'al-Andalus àrab i al renaixement espanyol. Respecte de l'experiència docent, es professor de la matèria d'Història de les matemàtiques a la facultat de Matemàtiques des de 2006, professor d'història de les matemàtiques a l'antic màster d'Història de la ciència i professor al màster de formació del professorat de la UB.

Fernández García, Elena (UAB, elena.fernandez@uab.cat)
Tècnica Sup. de Recerca i professora d’Història Contemporània la seva recerca s'ha centrat en la Història del Gènere als segles Contemporanis, l’estudi de les Guerres Napoleòniques, i a l’estudi del Liberalisme i constitucionalisme al s. XIX.

Forcada, Miquel (UB, mforcada@ub.edu)
Activitat docent: matèries pròpies de l’àrea de coneixement d’estudis àrabs i islàmics; dues relacionades amb la història de la ciència: Pensament i Ciència a l’Islam Occidental (grau), més la d’aquest màster.
Recerca: especialitzada en història de la ciència àrab d’al-Andalus: etnoastronomia; doctrines cosmològiques;  historia social de la ciència; interrelació entre filosofia i ciència, especialment a l’àmbit de les  ciències naturals i mèdiques.

Galech, Jesús Maria (UB, jesus.galech@ub.edu)
Professor d'Història de la física i d'Història de la química en els graus de física i de química, i professor del mòdul de Frankenstein a Einstein: ciència i societat contemporànies del màster en història de la ciència. La seva recerca es centra en la història de l’astrologia, alquímia, medicina, matemàtica i astronomia als segles XVII i XVIII, la comunicació pública de la ciència i la tecnologia i les interrelacions entre la ciència i les arts al llarg de la història.

Girón, Álvaro (Institució Milà i Fontanals-CSIC, agiron@imf.csic.es)
Ha investigat, fonamentalment, el procés d’apropiació de les diferents versions d’evolucionisme/darwinisme per part del moviment llibertari dins i fora d’Espanya. Actualment treballa en la relació entre lliurepensament, maçoneria, cultura radical i darwinisme.

Hochadel, Oliver (Institució Milà i Fontanals-CSIC, oliver.hochadel@imf.csic.es)
Investiga la interacció entra la ciència i els seus públics. Els seus estudis de casos inclouen l’electricitat en la il·lustració, la història de los parcs zoològics (segles XIX-XX), en concret el de Barcelona, la història de "human-origins-research" (segle XX), ciència i nacionalisme (segle XX) i el frau en la ciència.

Jiménez Lucena, Isabel (Universitat de Màlaga, isajimenez@uma.es)
Professora titular en l’àrea d’Història de la Ciència de la Universitat de Màlaga. Entre la seva activitat docent destaca l’assignatura “Historia de la Medicina” des del curs 2000-2001 fins l’actualitat, i en postgrau el curs de doctorat “Género y ciencia: aspectos epistemológicos, sociales y culturales” que pertany al programa “Relaciones de género, sociedad y cultura en el ámbito mediterráneo”, així com “La salud desde la perspectiva de género” del Máster Oficial de la UMA “Igualdad y Género”. Els seus treballs de recerca s’emmarquen en la història social de la medicina contemporània, i en les seves publicacions a abordat les relacions de la salut, la malaltia  i les polítiques sanitàries amb el gènere, la classe social i el colonialisme.

Kasperski, Tatiana (UPF, tatiana.kasperski@upf.edu)
Investigadora del Programa Marie Curie. Es especialista en energía nuclear en la antigua Unión Soviética y trabaja en varios proyectos relacionados con la comprensión pública de la ciencia, en particular la energía nuclear.

Lévy, Silvia (UAB, silvia.levy@uab.cat)
Profesora asociada. Recepción y circulación de las ideas psicoanalíticas en el ámbito de la medicina, la psiquiatría y el derecho en España a lo largo de la primera mitad del siglo XX.

Malet Tomàs, Antoni (Universitat Pompeu Fabra, antoni.malet@upf.edu)
Catedràtic d'Història de la Ciència. Actualment és el cap del Seminari d'Estudis d'Història de la Ciència de la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca es concentra en tres àmbits: les ciències matemàtiques en els segles XVI i XVII, especialment en llurs relacions amb la filosofia i la religió; l'òptica de Kepler i els instruments òptics en el segle XVII; les relacions entre ciència i política durant el franquisme.

Massa Esteve, Maria Rosa (Universitat Politècnica de Catalunya, M.Rosa.Massa@upc.edu)
Professora agregada del Departament de Matemàtica Aplicada I (UPC) i membre del Grup de Recerca d’Història de la Ciència i de la Tècnica (GRHCT-UPC). Professora d’Història de les Matemàtiques del nou Màster de Secundària (ICE-UPC), de la FME-UPC i d’Història de la Ciència del ETSEIB-UPC. Recerca en la Història de les Matemàtiques dels segles XVI al XVIII i en Història i Ensenyament de les Matemàtiques.

Molero Mesa, Jorge (UAB, jorge.molero@uab.es)
Professor de la Facultat de Medicina de la UAB les seves línees de recerca són: la medicina i colonització en el protectorat espanyol al Marroc, la història de les malalties socials, la història de l’administració sanitària espanyola, la salut i classe obrera en l’Espanya contemporània i l’Anarquisme i procés de medicalització. La seva docència actualment s’associa a l’Individuo, salut y societat (Facultat de Ciències), la introducció a les Ciències de la Salut (Facultat de Medicina) i el Pràcticum I (Facultat de Medicina).

Mülberger, Annette (University of Groningen / a.c.mulberger@rug.nl)
Professora de la Faculty of Behavioural and Social Sciences de la Universitat de Grioninger. Les seves línies de recerca se centren en l'estudi de la ment a Europa (segles XIX i XX), la Història i filosofia de la psicologia, la Psicologia experimental i aplicada i la psicologia jurídica, l'estudi de les proves i mesurament psicològic, i losl ímites de la ciència i la història de l'espiritualisme.

Nieto-Galan, Agustí (UAB, agusti.nieto@uab.cat)
Agustí Nieto-Galan is Senior Lecturer in History of Science at the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), and ICREA Acadèmia Fellow (2009). Following degrees in both chemistry and history, he took his PhD in the History of Science at the Universitat de Barcelona and held postdoctoral positions in the Modern History Faculty, University of Oxford, and the Centre de Recherche en Histoire des Sciences et des Techniques at the Cité des Sciences et de l’Industrie/ CNRS, Paris. He has written widely on the history of chemistry and natural dyestuffs, and the history of the popularization of science (18th-20th centuries). He is a founding member of the international research group “Science and Technology in the European Periphery” (STEP), and the Director of the Centre d’Història de la
Ciència (CEHIC) at the UAB. He is currently working on several aspects of science popularization and urban history of science in Europe. From his recent work on the history of science popularization (18th-20th centuries), Dr. Nieto-Galan focuses now on urban history of science, as a way to explore the complex interactions between science and the city. Following the “urban turn” in the historiography of science, he is now editing a collective volume on the scientific culture of Barcelona (1888-1929). In that “urban” context, he also develops the “hunger artists’ project”, as a new research field on cultural history of science at a European level. Through a careful analysis of several itinerant public fasts from 1880s to the 1920s, he approaches debates on the culture of nutrition, its
medicalization processes, and the quest for scientific authority at a comparative level. He also works on a new history of chemistry in twentieth-century Spain, with a particular emphasis on professional chemists’ role during Franco’s dictatorship.

Pardo Tomás, José (Institució Milà i Fontanals-CSIC, pppardo@imf.csic.es)
Orienta actualment la seva investigació cap a la medicina i la història natural a l’Edat Moderna (segles XVI-XVIII) i Contemporània (segles XIX-XX): relacions entre àmbits colonials i metropolitans; espais de relació entre ciència i públics (teatres anatòmics, gabinets, museus); vehicles i xarxes de comunicació científica (publicacions, correspondència, ensenyament, viatges).

Roca Rosell, Antoni (Universitat Politècnica de Catalunya, antoni.roca-rosell@upc.edu)
Professor titular d’Història de la Ciència a la UPC. S’interessa per la historia de l’enginyeria (segle XVIII-XX) i sobre el patrimoni científic, tècnic i industrial. Igualment, per les relacions mútues entre ciència, tècnica i societat, principalment en relació les ciències exactes.

Roqué, Xavier (UAB, xavier.roque@uab.cat)
Membre del Centre d'Història de la Ciència de la UAB, que va dirigir entre 2000 i 2010, i professor del departament de Filosofia de la mateixa universitat. Ha impartit docència de grau en Història de la ciència a les facultats de Ciències i Filosofia i Lletres, i ha estat coordinador del postgrau en Història de la ciència (2000-2010). Ha publicat treballs sobre la història de les ciències físiques al segle XX, les relacions entre ciència i indústria, i física i gènere. També ha traduït o editat, en català i en castellà, textos de Heinrich Hertz, Albert Einstein, Marie Curie i Niels Bohr.

Sastre, Jaume (UAB, jaume.sastre@uab.cat)
Professor lector Serra Húnter. Les seves principals línies de recerca són la història de la tecnologia i la història de la divulgació científica. Més concretament, ha treballat sobre la política de la museïtzació de la tecnologia, la història de la “interactivitat” en museus de ciències, la banalització de les tecnologies nuclears i la història de l’oci tecnològic en parcs d’atraccions. Imparteix docència de grau en història de la ciència i en filosofia de la tecnologia (Facultat de Filosofia).

Sturm, Thomas (UAB, thomas.sturm@uab.cat)
Investigador ICREA en el Departament de Filosofia de la UAB. El seu treball se centra en les relacions entre la Filosofia i la Psicologia a través de la història, i en l’epistemologia. El seu interès principal és en la Filosofia de les Ciències (humanes) de Kant, i els actuals debats sobre la psicologia de la racionalitat.

Tabernero Holgado, Carlos (UAB, carlos.tabernero@uab.cat)
Professor de la Facultat de Medicina i del Centre d’Història de la Ciència. Les seves línees de recerca són: el cine i la televisió en els processos de popularització de la ciència, la medicina i la tecnologia al segle XX; la Popularització de la ciències naturals en l’Espanya contemporània (segles XIX i XX); i la Representació  i articulació de pràctiques i discursos mèdic-sanitaris en l’Espanya del segle XX. La seva docència està associada a la cultura material, patrimoni i comunicació científica. També a la medicina, cinema i literatura. La història de la Biologia i l’aprenentatge Integrat en la Medicina (AIM-I).

Vidal, Fernando (CEHIC, fernando.vidal@icrea.cat)
Investigador sènior de ICREA. Ha estudiat temes d’història de les ciències humanes, com ara la psicologia en l’Edat Moderna, miracles i ciència en els segles XVII-XVIII, la sexualitat durant l’Il·luminisme, les psicologies de l'inconscient a principis del segle XX, política i reforma educativa drant i després de la Primera Guerra Mundial. Últims llibres: The Sciences of the Soul: the Early Modern Origins of Psychology (University of Chicago Press, 2011) i Neurocultures (ed. con F. Ortega, Lang, 2011). El seu tema de recerca principal és actualment el "subjecte cerebral" en perspectiva històrica i en la cultura contemporània.

Zarzoso, Alfons (UAB, alfons.zarzoso@uab.cat)
Professor Associat (UAB) i Conservador del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya. Fa docència de pregrau a la Facultat de Medicina, on forma part del professorat de l’assignatura troncal “Introducció a les Ciències de la Salut”, amb un seminari especialitzat sobre “cultura material de la medicina”. També fa docència de postgrau al Màster d’Història de la Ciència, on coordina el mòdul d’Introducció a la Recerca i forma part del professorat dels mòduls sobre “Els públics de la ciència” i “Els processos de medicalització”. Coordina els mòduls sobre “Cultura material, patrimoni i comunicació” i “Pràcticum” de la propera edició del Màster. La seva recerca es centra en l’estudi de la medicina –processos de professionalització, formació i especialització; espais i mitjans de producció de coneixement mèdic; compromís polític- en el marc de la  gènesi i desenvolupament de la societat catalana moderna i contemporània.