Màster Universitari en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat

Una invitació a explorar les dimensions socials i històriques de la ciència, la tecnologia i
la medicina i a preparar-te per a la recerca històrica i la comunicació científica

Informació general

 • Interuniversitari
 • Crèdits: 60 ECTS
 • Inici de la preinscripció 12/01/2024
  Veure el calendari
 • Estat de la preinscripció: Oberta
 • Places: 25 places
 • Preu: 27,67€ per crèdit (estudiants UE o residents). Curs 2024-2025.
  66€ per crèdit (estudiants no UE no residents). Curs 2024-2025.

 • Idioma: Les assignatures podran impartir-se en català, castellà o anglès.
 • Modalitat: Presencial
 • Centre docent: Facultat de Ciències
19 Màster Oficial en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat - Carlos Tabernero Holgado
El màster en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat (UAB, UB i UPC) és un màster pioner en història de la ciència, amb una trajectòria consolidada de més de deu anys. El màster explora les dimensions socials i culturals de la ciència, la tecnologia i la medicina. Hi tindràs l’oportunitat d’analitzar exemples de disciplines i períodes molt diferents, amb els quals et plantejarem qüestions rellevants sobre el
desenvolupament de la ciència: com es produeix i gestiona el coneixement científic?, quines relacions té amb qüestions de caràcter social, polític, econòmic o cultural?, com es defineix i gestiona el patrimoni científic i tecnològic?, com es comunica?

T’oferim dues especialitats: investigadora, que posa èmfasi en les competències
pròpies d’una carrera acadèmica; i professional, que et capacita per treballar en
àmbits com la comunicació científica, la museologia o la gestió del patrimoni científic.
Amb un professorat d’especialistes tant en història de la ciència, de la medicina i de la
tecnologia, com en gestió de patrimoni i comunicació científica, et prepararem per
dedicar-te a la recerca històrica i a la comunicació científica
.

Sortides professionals

El màster ofereix una perspectiva singular de la ciència en societat i promou un diàleg efectiu entre les cultures científica i humanista. Entre les àrees d'aplicabilitat d'aquest coneixement es trobarien:

 • l'ensenyament de la Història de la Ciència; 
 • la recerca en Història de la Ciència; 
 • l'ensenyament de la Ciència, a diferents nivells educatius; 
 • l'ensenyament de la Història, la Filosofia i les Humanitats, a diferents nivells educatius; 
 • la museologia i gestió del patrimoni científic; 
 • l'arxivística i la biblioteconomia en àmbits científics; 
 • la gestió i la indústria culturals; 
 • el periodisme i la comunicació científics; 
 • la indústria editorial i la gestió de polítiques científiques.

Aquesta expectativa professional està avalada per l'experiència dels alumnes del doctorat i màster en Història de la Ciència amb museus com Cosmocaixa, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica, o el Museu d'Història de la Medicina de Catalunya; editorials com Prensa Científica o Obrador Edèndum; mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio i TV3; l'Àrea de Comunicació i de Promoció de la UAB; i productores com Smart Planet, entre d'altres.

Pràctiques

Beques específiques d'aquest màster

Premi Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) a treballs de Màster d'Història de la Ciència amb una orientació professional

Objectius:

 1. La SCHCT vol donar suport als estudiants de postgrau en història de la ciència, tècnica i medicina que en el futur constituiran el col·lectiu professional que donarà forma a aquesta disciplina.
 2. La SCHCT vol impulsar l'aprenentatge de la història de la ciència mitjançant els dos màsters que estan en funcionament en aquest moment en els territoris de parla catalana: “Ciència, Història, Societat” i “Història de la ciència i comunicació científica”.
 3. La SCHCT està interessada a fomentar la participació dels estudiants en les vies formatives que compaginen la investigació històrica de qualitat amb activitats i projectes de comunicació científica en el món del periodisme, la comunicació, la museologia o el turisme.
 4. La SCHCT crea una bossa anual amb una dotació total de 3.200 € que es repartirà en quatre premis de 800 € entre un màxim de quatre estudiants, procedents dels estudis de Màster de Barcelona i València-Alacant.
 5. La SCHCT farà els anuncis oportuns de la convocatòria mitjançant el seu lloc web, les xarxes socials i les llistes de distribució electrònica vigents en el seu àmbit professional i territorial.
Bases
 1. La SCHCT convoca els Premis Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) a treballs de fi de Màster d'Història de la Ciència en els àmbits de la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia estretament relacionats amb el periodisme científic, els museus, el patrimoni científic i altres formes de comunicació.
 2. La SCHCT nomenarà, a través del seu consell directiu, la comissió avaluadora d'aquest premi i la farà pública a través del seu lloc web. La SCHCT intentarà, si s'escau, la participació i col·laboració màxima dels equips de coordinació dels màsters implicats en les diverses fases d'aquest premi.
 3. La convocatòria consta de 4 premis de 800 €. Els premis es podran declarar deserts si així ho considera la comissió. Aquesta quantitat pot estar subjecta a la retenció de l'IRPF.
 4. Per presentar-se al premi cal haver superat en els tres darrers anys un dels següents màsters: “Ciència, Història, Societat” i “Història de la ciència i comunicació científica”.
 5. Els candidats al premi hauran de presentar la següent documentació: certificat acadèmic personal, un breu CV acadèmic, el treball final de màster i un breu escrit sobre les motivacions per l'elecció del tema de treball de fi de màster. La documentació es lliurarà per via electrònica a: schct@iec.cat amb la indicació: “PremiSCHCT2015_nomparticipant”. El termini de presentació de la documentació serà el divendres 30 d'octubre de 2016 a les 20.00 hores.
 6. La SCHCT decidirà el moment de concessió i lliurament del premi i n'informarà a través de la seva pàgina web. El pagament de l'import del premi prescriu el dia 19 de juliol de 2017.
 7. La presentació al Premi implica l'acceptació íntegra d'aquestes bases.

Universitat coordinadora:

UAB

Universitats participants

Universitat de Barcelona

Informació addicional

https://www.uab.cat/web/estudis/master-1345823324663.html

Qualitat

Segell d'AQU Catalunya del Màster Oficial - Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat Accedir a l'apartat de El màster en xifres

Més informació