Universitat i eleccions

Eleccions
A la nostra Facultat, les conteses electorals han estat i són un objecte tradicional d’anàlisi tant des de la Ciència Política com la Sociologia. Aquestes dues dimensions, de debat i d’anàlisi, estan presents aquests dies a les nostres aules.

10/05/2019

El passat 28 d’abril van tenir lloc les eleccions generals, i dintre de pocs dies estarem cridats de nou a les urnes per a escollir la representació política al Parlament Europeu i als Ajuntaments. Els processos electorals tenen gran transcendència per les Universitats, doncs determinen les polítiques públiques dels propers quatre anys. A més, a la nostra Facultat, les conteses electorals han estat i són un objecte tradicional d’anàlisi tant des de la Ciència Política com la Sociologia. Aquestes dues dimensions, de debat i d’anàlisi, estan presents aquests dies a les nostres aules.

D’una banda, el proper divendres 17 de maig a les 12.30 h. es desenvoluparà a la Sala d’Actes la taula rodona Una primavera electoral: De les eleccions generals a les municipals i europees, amb la participació dels professors experts en processos electorals Joan Botella (UAB) i Jordi Muñoz (UB), a la que tothom està convidat.

Per altra banda, el passat 2 de maig va tenir lloc una interessant activitat organitzada pel professor Leonardo Díaz Echenique, i amb la contribució fonamental de l’alumnat de l’assignatura de Ciència Política. L’activitat, amb el títol: Debat a les aules. Candidatures alcaldia de Cerdanyola, va reunir a 7 persones en representació de les candidatures dels respectius partits que opten a l’alcaldia de Cerdanyola. En aquest acte es van incloure preguntes relatives a la relació d’aquest municipi amb la UAB, entre d’altres temes.

Les setmanes prèvies al dia de les eleccions constitueixen un moment idoni per a debatre i per a exhortar a la classe política a què es comprometi a implementar les polítiques considerades adequades una vegada arribi al poder. Poc abans de les eleccions generals, la CRUE Universitats Espanyoles –que engloba 76 universitats: 50 públiques i 26 privades–, va fer públic un Decàleg de les universitats espanyoles als partits polítics per millorar l'educació superior. El document es lamenta de què durant la campanya electoral pràcticament no s’ha parlat d’Universitats, malgrat aquestes constitueixen una peça fonamental per al desenvolupament social i econòmic de la societat. La Declaració planteja un full de ruta estratègic que inclou tant la necessitat d’una nova reforma legislativa (que hauria de tenir en compte aquesta vegada les necessitats reals i l’opinió dels diferents col·lectius que composen la universitat), com accions polítiques concretes i de total urgència. Podeu trobar el document en aquest enllaç.

Els 10 punts inclosos al document són força generals, i poden interpretar-se i concretar-se de formes diferents, però van en la bona direcció de mostrar la voluntat d’actuar de forma conjunta. Una acció comuna, especialment des de les universitats públiques, és del tot necessària per a revertir les decisions dels darrers anys que han dut a la universitat a un estat de crisi, degut entre d’altres factors a la insuficiència del seu finançament (en un moment de reivindicació de rebaixa i eliminació de les taxes universitàries per a l’alumnat).

Laura Feliu, degana