Una ILP per la rebaixa dels preus públics

Cartell ILP
El passat 14 de febrer es va presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILPUniversitats) a la Plaça Cívica de la UAB. La campanya de recollida de signatures que té com a objectiu fer efectiva la rebaixa dels preus públics universitaris aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2016.

15/02/2019

Aquest editorial hauria d’haver-se publicat electrònicament abans de produir-se l’esdeveniment del que volia fer publicitat. Problemes tècnics n’han demorat la seva distribució per la qual cosa el temps futur l’hem hagut de canviar pel passat, i hem pogut incloure alguna informació addicional.

El passat 14 de febrer s’ha presentat a la Plaça Cívica de la UAB la campanya de recollida de signatures per a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP Universitats) que té com a objectiu fer efectiva la rebaixa dels preus públics universitaris aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2016. L’acte ha tingut com a persones convidades la Rectora de la UAB, Margarita Arboix, Vidal Aragonès (CUP), Ramon Font (USTEC), Elisenda Alemany (CAT En Comú Podem), Rut Ribas (ERC), Ermengol Gassiot (CGT), Laia Casas (SEPC), Ricard Gomà, Ana Fidalgo (ANEGA Galiza), Ana Belén Flamit (CAF), i Barbara Roch (27 i més). Posteriorment ha tingut lloc un dinar popular.

Ja fa quasi set anys un editorial escrit pel llavors Degà de la Facultat, Joan Botella es feia ressò de l’aprovació pel Consell de Ministres d’una modificació del sistema de taxes, que representava un augment del 66% dels preus públics. El nou sistema vincula el preu de la matrícula a l’(aproximatiu) càlcul del cost dels estudis, preveient-se que aquest cobrís el 25% dels costos d’aquest servei. L’editorial advertia del perill de dualització del servei que podia suposar aquest sistema, amb universitats de primera i segona categoria. Des de llavors, Catalunya ha esdevingut la Comunitat Autònoma amb els preus públics més elevats de tot l’Estat espanyol (27’23€ de mitjana del preu del crèdit a l’Estat Espanyol front els 41’17€ a Catalunya).

En tot aquest temps les mobilitzacions estudiantils han estat constants, i han reclamat amb força la rebaixa de les taxes universitàries, amb l’horitzó de la gratuïtat. El Ple del Parlament de Catalunya del 7 d’abril del 2016 va aprovar la Moció 15/XI  relativa a “la disminució d’inscripcions d’estudiants a les universitats i la precarietat laboral del PDI i del PAS”, que insta al Govern a revertir la pujada de preus universitaris i recuperar els nivells de finançament d’abans de la crisi, tendint a la mitjana de despesa universitària a l’OCDE. Cap d’aquestes mesures ha estat duta a la pràctica, i d’aquí que les protestes hagin estat constants des de llavors (com a mínim quatre mobilitzacions convocades des de la Moció del 2016). La darrera acció en aquesta cadena d’accions dirigides a revertir aquesta situació és l’organització d’aquesta ILP amb el lema “Recuperem la Universitat. Obrim les portes al futur”.
El moviment estudiantil ha treballat de forma molt coordinada i efectiva en l’impuls de projecte d’ILP. Entre les associacions que n’han donat suport destaquen les Assemblees de Facultat de les diverses universitats, SEPC_NACIONAL, AEP, ARRAN, JOvent Republicà, USTEC, l’Intersindical o la CGT. Una comissió promotora ha estat treballant al Parlament per a modificar la Llei d'Universitats Catalana per tal de fixar els preus públics i garantir un accés universal a l'ensenyament universitari.

La campanya de recollida de signatures arreu de Catalunya (se’n necessiten 50.000) hauria d’haver començat el mateix 14 de febrer, però tràmits administratius al propi Parlament n’han retardat el seu inici, que es preveu que no sigui més tard del 28 de febrer.

Aquesta mobilització per la igualtat d’oportunitats i, com diuen les persones promotores, per “retornar als joves el seu dret d’accedir a la universitat i obrir les portes a un nou futur” mostra la necessitat de crear aliances àmplies en defensa de la universitat pública. L’alumnat ha teixit complicitats amb d’altres estaments de la universitat, assenyalant el camí a seguir en relació a d’altres importants desafiaments. Sens dubte la unió fa la força, i per això us mantindrem informats de les novetats respecte a aquest tema de gran rellevància també per a la nostra Facultat.


Laura Feliu, Degana