Un seminari internacional analitza els discursos de l'odi i el paper dels mitjans

VI Seminari Internacional Comunicació, Desenvolupament i Drets Humans
Nacions Unides ha proclamat el 2019 com a Any Internacional de la Moderació i la UAB dedica aquest curs a l'acollida de persones refugiades. En aquest context, l'OMEC i la FAS organitzen, el 10 i l'11 d'abril, un seminari sobre el discurs de l'odi i la promoció de societats igualitàries.

09/04/2019

Els dies 10 i 11 d'abril, la sala de juntes de la Facultat de Ciències de la Comunicació acull el seminari internacional "Comunicació, desenvolupament i drets humans: cap a la promoció de societats igualitàries i interculturals", que organitza l'Observatori Mediterrani de la Comunicació (OMEC) i la Fundació Autònoma Solidària (FAS) amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB.

En aquesta trobada, experts de diferents àmbits analitzaran els discursos de l'odi actuals i el paper que hi juguen els mitjans de comunicació, alhora que donaran a conèixer iniciatives de diferents organitzacions que volen contribuir al canvi social. Aquest seminari és una de les activitats que formen part del projecte d'educació per al desenvolupament "La comunicació com a eina per a la cohesió social contra el racisme i la intolerància".

El dia 10, a les 11 h, el seminari començarà amb la conferència "La comunicació com a eina de canvi: l'experiència de la prevenció amb menors", que pronunciarà Francisco Martín, periodista i representant del Centre Social Darna. Seguidament, a les 13 h, serà el torn d'Adriano Messias, professor de la Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, que oferirà la xerrada "El crepuscle de l'Homo sapiens? Reflexions sobre civilització i tecnologies monstruoses".

La segona jornada del seminari, el dia 11, començarà a les 10,30 h amb una presentació de l'acció de la UAB aquest àmbit. Primer, la presentació titulada "El paper de la universitat en els processos de canvi" comptarà amb la participació de Teresa Velázquez, presidenta de l'OMEC, i Jordi Prat, director de la FAS. I, tot seguit, Laura Riba, de l'Àrea de Cooperació i Educació per a la Justícia Global de la FAS, oferirà la xerrada "#UABRefugi: la universitat en la defensa dels drets de les persones migrants i refugiades".

El programa es completarà amb dues taules rodones. A les 11 h, tindrà lloc la primera d'elles, titulada "Discursos de l'odi als mitjans", i tractarà els temes de la radicalització actual de la intolerància, la islamofòbia als mitjans de comunicació i l'experiència de resposta a aquest fenomen de l'observatori PROXI. I, a les 12,30 h, es realitzarà la segona taula rodona, titulada "Comunicació per al canvi social i els drets humans", que tocarà els temes de la comunicació participativa i el cas de Latin Elephant, el fact-checking contra notícies falses i la realitat de les persones que fugen de l'Amèrica Central.

Més informació: Comunicació, desenvolupament i drets humans: cap a la promoció de societats igualitàries i interculturals