Teresa Sordé: “No podem canviar el passat, però podem pensar ara en l’impacte social de les nostres recerques per canviar el futur”

28/11/2019
Els passats 6,7 i 8 de novembre, el Campus de la UAB i la Casa de Convalescència de la UAB a Barcelona van acollir la cimera del projecte ECIU University. Durant la jornada del 7 de novembre, va tenir lloc l’acte institucional que li donava el tret de sortida, i on van intervenir la rectora de la UAB, Margarita Arboix, el president d’ECIU, Victor van der Chijs, el professor del Departament de Ciències de la Computació, Fernando Vilariño, i la professora del Departament de Sociologia, Teresa Sordé. Per la seva banda, el vicerector de Relacions Internacionals, Màrius Martínez, va ser l’encarregat de presentar l’acte.
Teresa Sordé va fer una intervenció molt aplaudida per tots i totes les presents. Durant la xerrada, va destacar la importància de l’impacte social de les investigacions que es desenvolupen, i dels obstacles que es troben a l’hora de identificar-lo.
El seu discurs va començar emfatitzant en la falta de respostes que molts i moltes investigadores tenen per respondre de què i per què serveixen les seves investigacions i quins impactes socials ocasionen, i la reivindicació paral·lela que la ciutadania i les principals agències de finançament tenen per trobar resposta. Per contestar-ho, Sordé va enumerar un seguit d’exemples, que li van servir per explicar que la importància de moltes investigacions és el seu valor posterior, en permetre que d’altres investigacions futures puguin arribar a tenir un impacte social colpidor. , en el sentit de contribuir a que les societats s’acostin cada vegada més a aquells objectius que han estat consensuats com a fites assolir, per exemple els objectius del desenvolupament sostenible (SDGs).
Tot seguit, Sordé es va detenir a parlar del terme “impacte social” en la seva plenitud, ja que, segons afirmava, cal distingir-ho d’altres efectes. Seguint aquesta línia, va remarcar que no és suficient comunicar els resultats obtinguts dins del mateix món acadèmic, sinó que és necessari trencar barreres i difondre les recerques en canals no tradicionals per aconseguir que sorgeixi una interacció que permeti enriquir el desenvolupament científic, com per exemple en les xarxes socials. Això és el que cada vegada se’ns està demanat més per exemple, en el moviment d’open access o alt-metrics.
Un altre punt destacat de la intervenció de Sordé, va ser la importància que va donar al fet que aquests resultats de les nostres recerques siguin utilitzats en política per millorar les propostes i programes existents i fer reals aquestes millores socials que es plasmen a les investigacions. A més, com ella va verbalitzar, “els i les investigadores han d’identificar l’impacte social de la investigació (...), però a vegades s’ha de demanar i comptar amb els ciutadans per poder avaluar l’impacte (real) d’aquestes”.
Amb tot, Teresa Sordé va concloure que els debats actuals sobre l’impacte social serveixen per traçar el camí a seguir i que, per descomptat no podem canviar el passat, però repensar el present des de les lens de l’impacte social pot servir per a crear un futur diferent.
Més informació sobre la jornada aquí.