'Tenia ganes d'afrontar un repte emprenedor on aplicar l'experiència i coneixements adquirits'

Go Dodoland

Entrevista a Patricia Tortosa, alumni de l'Escola i fundadora de Go Dodoland, una empresa intermediària especialitzada en oferir pràctiques a Illa Maurici. En aquesta peça, Patricia explica com és una estada de pràctiques a Maurici, així com l'experiència d'emprendre a l'estranger. 

04/12/2017

Patricia Tortosa és graduada en Turisme, titulada en Gestió i Organització d'Esdeveniments i Turisme de Negocis a l’Escola, i una jove emprenedora. Un recorregut feixuc però que denota constància. Amb un peu a Barcelona, i un altre a Maurici. Una illa al bell mig de l’Oceà Pacífic que li va donar l’oportunitat de començar un projecte emprenedor amb la voluntat de donar resposta a allò que qualsevol estudiant està buscant: unes pràctiques que ampliïn les seves competències i capacitats. Tot això, més l’experiència internacional emmarcada en un paisatge paradisíac, són el còctel amb el qual ella va decidir llançar-se a l’aventura d’emprendre.
 

•  Tot va començar l’any 2014, quan et titules del Màster en Gestió i Organització d’Esdeveniments – Turisme de Negocis (ara Màster Universitari en Direcció i Organització de Turisme d’Esdeveniments).
 
Sí, durant el Màster vaig poder aprofundir en tots els coneixements que vaig aprendre durant la carrera, adquirir-ne de nous i pensar globalment. Els nous coneixements van resoldre dubtes, van decantar les pors i les inseguretats, a l’hora d’afrontar qualsevol repte que jo em proposés o que el mercat laboral m’exigís. Durant la carrera, per desgràcia, no vaig poder gaudir d’una beca Erasmus, així que sempre havia tingut la curiositat i alhora la tristesa de no haver pogut gaudir d’una experiència a l’estranger. Gràcies al Màster, vaig poder aprofitar aquesta oportunitat a través d’unes pràctiques internacionals.
 
•  A on vas fer aquestes pràctiques internacionals?
 
Vaig fer pràctiques a una agència d’esdeveniments molt important a Illa Maurici. Vaig treballar al departament de Màrqueting & Vendes, a la divisió MICE (reunions, incentius, conferències i exhibicions), i les meves funcions eren donar suport al departament, fer cotitzacions d’esdeveniments corporatius i privats, captar agències MICE del mercat espanyol i ajudar en l’organització on-site cada vegada que hi havia un esdeveniment.
 
•  Quins beneficis vas obtenir amb aquesta oportunitat a l’estranger?
 
Aquesta estada de pràctiques em van ajudar especialment a millorar els idiomes i algunes competències professionals com la comunicació, l’organització, la capacitat d’adaptació, així com explotar les meves habilitats de lideratge. Però, sobretot, em van ajudar a sortir de la meva zona de confort i a créixer com a professional.
 
•  Al cap d’un any de titular-te, ja vas co-fundar el teu primer negoci, Eco-Trip i, un any després, l’empresa Go Dodoland... totes dues molt enfocades a l’illa. Què et va despertar d’aquesta illa per emprendre?
 
La meva principal motivació va ser el resultat de totes les capacitats que vaig adquirir durant els meus estudis, l’experiència viscuda a la illa durant els 6 mesos de pràctiques, la inquietud i les ganes d’afrontar un repte emprenedor que em donés l’oportunitat d’aplicar tot el meu coneixement i experiència adquirits.

A Maurici hi han moltes possibilitats de negoci, no només dins del sector turístic. En el meu cas, l’experiència prèvia en agències de viatges, que m’aportava un coneixement previ sobre el sector turístic, em va ajudar a descobrir un nínxol de mercat que encara no estava explotat a la illa: el turisme sostenible. Afortunadament, Maurici no és només un destí de sol i platges paradisíaques.
 
•  Quines característiques presenta aquesta illa, doncs, dins del sector turístic?
 
Els dos pilars econòmics que sostenen Maurici són el sector turístic i l´agricultura. El turisme a Maurici és un turisme de “luxe”, on l’oferta hotelera es centra principalment en honeymoons i paquets all inclusive amb un gran ventall d’activitats culturals i naturals com ara barranquisme, senderisme, rutes en kayak o activitats amb tirolines. Fins i tot, hi ha un parc natural on la gent pot passejar amb lleons i tigres, i tocar-los... Personalment, jo no hi estic gaire a favor, però és una activitat que crida molt l’atenció als visitants.
 
•  Ara, el teu principal projecte emprenedor és l’empresa Go Dodoland. En què consisteix?
 
Go Dodoland és una agència de col·locació d’estudiants a l’estranger. Estem especialitzats en Maurici, però també oferim altres destinacions a Àsia, Àfrica i Austràlia.

Oferim un servei integral, que no només inclou les pràctiques que desitgen els estudiants, sinó també l’allotjament, la gestió del visat en el cas de Maurici, l’organització d’activitats amb altres estudiants, i el suport durant l´estada, ja que posem a disposició dels estudiants el contacte d’un coordinador a l’illa encarregat de donar suport a qualsevol gestió, dubte o consulta.
 
•  Quin procés han de seguir els estudiants per contractar unes pràctiques a Illa Maurici amb Go Dodoland?
 
Per poder aplicar al programa de Maurici, els estudiants han de tenir un bon nivell d´anglès o francès i fer conveni de pràctiques amb la universitat.

El procés és senzill: una vegada contacten amb nosaltres, a través del e-mail info@gododoland.com, o trucant al telèfon 685 411 971, passem a fer una entrevista per Skype fer un primer filtre. El meu soci, com a coordinador local, s’encarrega de fer el segon filtre i donar el vistiplau per acceptar al candidat.

En el següent pas, ens encarreguem de coordinar les entrevistes amb les empreses locals. I, tot i que sempre donem diverses opcions laborals sobre el tipus de pràctiques que desitgen els estudiants, sí que demanem bastant flexibilitat, ja que s´ha de tenir en compte que Maurici és una illa petita i les empreses tenen molta demanda d’estudiants d’altres nacionalitats.
•  Quins beneficis creus que té, per a un estudiant de Turisme i Direcció Hotelera, fer unes pràctiques a l’exterior?
 
Personalment, puc afirmar que fer pràctiques a un país estranger t’ofereix un ampli ventall d’avantatges. Sortir fora de la nostra zona de confort ens ajuda a afrontar nous reptes, a posar-nos a prova, a superar les nostres expectatives i a fer-nos créixer tant a nivell personal com professional. Penso que és una experiència que s’ha de viure, com a mínim, una vegada a la vida.

Jo sempre aconsello als estudiants que es marquin els objectius que volen aconseguir durant les seves pràctiques. Per a alguns estudiants pot ser la primera vegada que van a l'estranger, i de vegades, sorgeixen dubtes o pors, sobretot en relació a l’adaptació, l’assoliment d’aprenentatges o la compensació de millorar competències anant a un país tan llunyà. Doncs bé, per mi, qualsevol dels objectius que un es marqui ja és vàlid per llançar-se a l'aventura!
 
•  I l’experiència d’anar-se’n a una illa com Maurici?
 
L'experiència d'anar-se'n una temporada a l'estranger és una inversió a llarg termini que té conseqüències positives tant a nivell personal com professional i, especialment anar a Maurici, t’ ofereix una gran varietat d’avantatges, ja que molts dels hotels on fer pràctiques pertanyen a cadenes internacionals que tenen establiments a altres països, cosa que permetrà als estudiants, en un futur, poder optar a noves posicions a l’estranger.


•  Com reben als estudiants en període de formació, com els de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera, als establiments de turisme i restauració d’Illa Maurici?
 
Els estudiants són un gran valor afegit al sector turístic de Maurici. Perquè compten amb un idioma diferent com ara l’espanyol i, en molts casos, tenen experiència professional prèvia en el sector. Això és un fet que les empreses valoren molt positivament, ja que tenen uns coneixements i unes competències professionals àmplies que els permet jugar amb avantatge respecte als propis treballadors locals.
 
•  De fet, ara mateix hi ha un estudiant de 4rt curs de l’Escola, Ivan Castro, realitzant des de l’octubre unes pràctiques a Maurici, a través de Go Dodoland...
 
Sí, la veritat és que l’Ivan Castro està molt content de fer pràctiques a Maurici, sobretot perquè està fent pràctiques en un ressort d’una gran cadena com és Sun Resorts, amb hotels a Maurici i Maldives. S´ha adaptat molt ràpid a l´illa. Ell volia fer unes pràctiques a l’estranger durant aquest primer semestre i la universitat em va facilitar el seu contacte. Tenint en compte les seves necessitats i inquietuds, li vaig proposar Maurici com a destí per fer les seves pràctiques. Com que ja disposava d’un bon nivell d’anglès, però el que volia millorar el francès, Maurici era un lloc ideal.

En comparació amb altres destinacions per fer pràctiques com Canadà, Austràlia o els Estats Units, el nivell de vida a Illa Maurici és econòmicament més assequible, a més dels paisatges de postal que t’ofereix!
 
•  Com a emprenedora amb dos anys ja d’experiència, després de passar per una formació superior, quines dificultats diries que suposa engegar un negoci propi?
 
Dificultats te’n trobes moltes. En el meu cas, la falta d´experiència prèvia i potser la manca de coneixements empresarial ha fet que camí de l’emprenedoria hagi estat dur. Cada país té el seus procediments i el seu timing, al què cal adaptar-se. El més important ha estat la constància i la perseverança: no donar-se per vençut en els moments complicats i buscar solucions per seguir endavant. Formar-te és important per adquirir unes bases, l’aptitud i les habilitats que després poden ajudar-te al camí cap a l’emprenedoria. Però, a més a més d’això, per mi l’organització i la planificació són essencials.
 
•  Quines competències creus que es necessita per a emprendre a l’estranger? Quins consells donaries als qui encara estudien i volen embarcar-se a una aventura així?
 
Com he dit abans, el més important crec que és ser constant i organitzat, marcar-se uns objectius mesurables. No s’ha de tenir por de sortit fora de la zona de confort. Jo aconsello a tothom que tingui un somni que lluiti per a aconseguir-ho. No obstant, han de ser conscients que el recorregut és dur i el sacrifici, tan econòmic com de dedicació, són essencials per tal de poder emprendre. I de vegades, no tots tenim la capacitat o el valor per fer-ho. Així doncs, el meu consell és que demanin ajuda als experts, a familiars o amics; a tothom que pugui donar un cop de mà i fer realitat la seva idea!
 
·        A més, estaràs al Workshop organitzat per l’Escola, al febrer del 2018, per tal de seguir aconsellant i ajudant als estudiants que vulguin fer pràctiques amb Go Dodoland...
 
Exacte! Estaré encantada de poder compartir la meva experiència i assessorar als estudiants que vulguin viure una estada de pràctiques a l’estranger.
 
 

 

Notícies relacionades

Equip de becaris de l'Escola

Beques de suport a les activitats de promoció de les Escoles de FUABFormació

Del 22 d'octubre al 15 de novembre resta obert el termini per lliurar les sol·licituds dels estudiants interessats en participar a la convocatòria de beques de suport a les activitats de promoció de les Escoles de FUABformació. Els estudiants col·laboraran donant a conèixer els estudis en esdeveniments com les Jornades de Portes Obertes, el Saló de l'Ensenyament o el Dia de les Famílies, entre altres. Llegir més

Totes les notícies