Setmana Internacional de l'Accés Obert

Setmana Accés Obert 2019
A continuació us detallem el què, enguany, hem preparat a les biblioteques de la UAB per promoure l'accés obert durant la setmana del 21 al 27 d'octubre

07/10/2019

Setmana Internacional de l'Accés Obert 2019

 Del 21 al 27 d'octubre se celebra a tot el mon la International Open Access Week, una iniciativa anual para promoure l'accés obert (AO) en el mon acadèmic i de la recerca.
A continuació us detallem les diferents activitats que hem preparat enguany les biblioteques de la UAB per promoure l'accés obert:


Escape room sobre l’accés obert!

Vine a jugar amb nosaltres! Som al 2100 i tota la recerca es publica sense costos per als lectors o autors. Resol un seguit d’enigmes que ens ajudaran a derrotar el dolent que ha tancat totes les investigacions a la Universitat Autònoma de Barcelona . Durant el joc aprendreu els conceptes bàsics de l’Accés Obert i la vostra tasca consistirà en desbloquejar la recerca i que  torni a ser pública i gratuïta.


Data: dijous 24 d’octubre durant tot el dia
Lloc: Digital Lab de la UAB Open Labs, Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats
Inscripcions: Per venir a jugar és imprescindible formalitzar prèviament la inscripció a través del formulari web. Podeu fer la inscripció individual o com a equip. Si la feu com a equip és necessari que cada membre del grup faci la inscripció individual indicant al camp Observacions del formulari amb qui participeu en equip. Si us inscriviu individualment fareu l'activitat amb d’altres persones que també han reservat de forma individual.
Xerrada: Publica en accés obert a MDPI amb un 25% de descompte!

Aquest any, la UAB s’ha afiliat al Institutional Open Access Program (IOAP) de l’editor Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) oferint als investigadors i als estudiants de la UAB un important incentiu per a publicar en les revistes de MDPI a costos més assequibles. Aquest editor suís, pioner en la publicació de revistes acadèmiques en accés obert, ofereix un 25% de descompte als membres de la comunitat UAB per a publicar en qualsevol de les més de 200 revistes científiques multidisciplinàries que té. Totes són en accés obert amb llicència CC-BY.
En aquesta xerrada el Sr. Marcos Arranz, editor de MDPI i Genes ens explicarà com publicar a les  revistes de MDPI.
Vinculat a l’editorial des de fa 2 anys, Marcos ha dirigit més de 20 projectes editorials, ha processat més de 100 articles de la revista i ha  representat MDPI i Genes en 5 conferències a nivell internacional.


Data: 22 d’octubre
Hora: 11-13h
Lloc: Sala de Graus. Edifici B. Facultat de Filosofia i Lletres
Inscripcions: Per assistir a la xerrada és imprescindible formalitzar prèviament la inscripció a través del formulari: https://www.bib.uab.cat/formacio/inscripcio.php?id=6006
No es lliuraran certificats d’assistència.
Publica en accés obert i guanya visibilitat i impacte!


El Servei de Biblioteques de la UAB participa en un micro-MOOC a Twitter sobre Ciència Oberta!
Aquest any, durant l’Open Access Week, 18 universitats espanyoles i el CSIC – coordinats per la Universitat Oberta de Catalunya – participaran en un MicroMOOC a Twitter per a difondre tots els aspectes relacionats amb la ciència oberta.

Entre el 21 i el 25 d’octubre s’aniran fent piulades informatives a través del compte @moocmicro cada dia de la setmana, les piulades tractaran un aspecte diferent de la ciència oberta: introducció ciència oberta (dilluns), publicació en accés obert (dimarts), dades de recerca en obert (dimecres), investigació participativa (dijous) i avaluació de la investigació (divendres) amb l’objectiu d’oferir informació útil i de qualitat sobre aquesta matèria.
Els horaris d’aquesta iniciativa són:
  • 09h MicroMOOC en anglès amb el hashtag #OpenScienceMOOC19
  • 10h MicroMOOC en català amb el hashtag #CiènciaObertaMOOC19
  • 11h MicroMOOC en castellà amb el hashtag #CienciaAbiertaMOOC19
  • 12h MicroMOOC en gallego amb el hashtag #CienciaAbertaMOOC19
  • 13h MicroMOOC en euskera amb el hashtag #ZientziaIrekiaMOOC19  

Preguntes Més Freqüents (PMF) sobre l’accés obert
Si vols tenir resposta a .... ... i altres preguntes relacionades amb l’accés obert, consulta les noves Preguntes Més Freqüents sobre l’accés obert del Blog de Propietat Intel·lectual i Accés Obert.

Maximitza la visibilitat de la teva recerca publicant en accés obert!