S'inaugura el curs 2020/2021 amb la conferència Libraries in conflict areas

MOHAMMED A LA CONFERÈNCIA

La trobada va tenir lloc a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Organitzada per la FAS, va comptar també amb el suport de les facultats de Filosofia i Lletres, Ciències Polítiques i deSociologia i Traducció i Interpretació.

23/10/2020

El passat dimecres 21 d’octubre es va inaugurar el curs 2020/2021 en un acte presidit per la rectora de la Universitat; la Dra. Margarita Arboix, en companyia de la degana de la Facultat; la Dra. Laura Feliu, i el vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura; el Dr. Carlos Sánchez. La trobada va comptar amb la participació del Sr. Mohammed Jasim Jasim Aal-Hajiahmed, director de la biblioteca de Mossul abans que la ciutat fos presa per l’Estat Islàmic a principis de juny del 2014.

En començar la conferència Libraries in conflict areas. The case of Mosul University Library before and after the war in Iraq, Mohammed va fer una introducció del que va ser la universitat de Mossul i, en concret, la biblioteca. Una biblioteca que contava amb gairebé un milió de peces de referència en àrab i altres llengües i que era valorada per tota la població de la ciutat.

Quan l’Estat Islàmic va ocupar Mossul, la biblioteca es va convertir en el centre d’operacions dels islamistes. A través d’imatges, Mohammed va fer un recorregut pel que quedava d’aquella biblioteca, estimada per tota la comunitat, i va reflexionar sobre la importància del coneixement i el patrimoni. Ja en una entrevista per la UAB, Mohammed afirmava: 

Era una de les biblioteques més importants de la regió. Tenia gairebé un milió de peces, 600.000 en àrab i la resta en altres llengües. Llibres de referència (alguns del segle XIII), publicacions periòdiques, etc. Eren materials molt rars i valuosos. […] Quan Estat Islàmic va saber que les forces iraquianes estaven a punt d'alliberar la ciutat, va incendiar la biblioteca […] L'endemà que la ciutat fos alliberada, grups de persones es van afanyar per anar a salvar llibres traient-los a través dels forats dels míssils. Això ens mostra l'important que és la biblioteca per a la gent de Mossul.

Al acabar la conferència, la Dra. Laura Feliu va dedicar unes paraules:

“Les biblioteques tenen un rol molt important a les nostres institucions [...] Son un lloc de pluralitat, un lloc on tenim diferents recursos, opinions, un lloc d’encontres [...] i aquestes imatges on es cremen els llibres son un atac pel món.

“Agrair, aquí, la oportunitat que ens dona aquesta conferència per veure, a part dels aspectes que ja he destacat, que l’ensenyament que fem a la nostra Facultat ens ha de servir per entendre les dinàmiques dels conflictes, els moviments de població, de refugiats [...] tot el que té a veure amb la mobilització social, amb la política internacional, amb la cooperació [...]"

Ara, Mohammed viu amb la seva família a Castellar del Vallès gràcies a un conveni de col·laboració signat entre la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Autònoma Solidària – Programa d’Acollida a persones en situació de cerca de refugi- i aquest municipi. Actualment escriu la tesi doctoral a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB.

La inauguració i conferència de Mohammed es van restransmetre telemàticament, pel que encara es poden visionar en el canal oficial de la UAB.

Enllaç d'interés: https://www.youtube.com/watch?v=VYQnxZRqSMo

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat