S’INAUGURA EL CURS 2020/2021 AMB LA CONFERÈNCIA LIBRARIES IN CONFLICT AREAS

Mohammed Jasim Jasim Aal-Hajiahmed

Dimecres 21 d’octubre s’inaugura el curs 2020/2021 a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. La trobada serà presidida per la rectora i comptarà amb la participació del Sr. Mohammed Jasim Jasim Aal-Hajiahmed, qui realitzarà la conferència Libraries in conflict areas. The case of Mosul University Library before and after the war in Iraq.

21/10/2020

Avui, dimecres 21 d’octubre, s’inaugura el curs 2020/2021 a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. La trobada serà presidida per la rectora i comptarà amb la participació del Sr. Mohammed Jasim Jasim Aal-Hajiahmed, director de la biblioteca de Mossul abans que la ciutat fos presa per l’Estat Islàmic a principis de juny del 2014. Actualment, Mohammed és estudiant del doctorat en Traducció i Estudis Culturals de la UAB gràcies al programa d’acollida de persones refugiades de la Fundació Autònoma Solidària.

Organitzat per la FAS i amb el suport de les facultats de Filosofia i Lletres, Ciències Polítiques i deSociologia i Traducció i Interpretacció, Mohammed Jasim realitzarà la conferència Libraries in conflict areas. The case of Mosul University Library before and after the war in Iraq, amb la que donarà a conèixer la recent història del nord d’Iraq i la situació actual de la regió. S’intentarà reflexionar sobre el paper del patrimoni, especialment el documental, en les zones en conflictes bèl·lics.

En una entrevista per la UAB, Mohammed afirmava

Era una de les biblioteques més importants de la regió. Tenia gairebé un milió de peces, 600.000 en àrab i la resta en altres llengües. Llibres de referència (alguns del segle XIII), publicacions periòdiques, etc. Eren materials molt rars i valuosos. […] Quan Estat Islàmic va saber que les forces iraquianes estaven a punt d'alliberar la ciutat, va incendiar la biblioteca […] L'endemà que la ciutat fos alliberada, grups de persones es van afanyar per anar a salvar llibres traient-los a través dels forats dels míssils. Això ens mostra l'important que és la biblioteca per a la gent de Mossul.

Bona part de la ciutat va ser destruïda i la biblioteca va suposar, durant els tres anys que l’Estat Islàmic va ocupar la ciutat, el centre d’operacions dels islamistes, atacant el coneixement i patrimoni. Ara, Mohammed viu amb la seva familia a Castellar del Vallès gràcies a un conveni de col·laboració signat entre la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Autònoma Solidària – Programa d’Acollida a persones en situació de cerca de refugi- i aquest municipi. Actualment escriu la tesi doctoral a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB.

Degut a les mesures preventives de la COVID, l’aforament serà limitat fins al 33% de la capacitat de la sala i caldrà inscripció prèvia, tot i que serà retransmès en directe per tothom que no hi pugui assistir presencialment en el canal de Youtube de la Uab.