Roger Lloret Blackburn

Roger Lloret
Roger Lloret Blackburn, advocat internacional i ex-alumne de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.

19/12/2018

Feina actual?
Sóc advocat internacional i politòleg. En aquest moments exerceixo l’advocacia, especialment en cassos que contenen elements d’estrangeria. També contribueixo en consultories d’anàlisi polític i jurídic, i puntualment imparteixo classes. Així mateix preparo la meva tesi doctoral en filosofia dels drets humans a la Universitat de Leiden (Països Baixos).

Com vas accedir-hi?
Vaig començar la Llicenciatura de Ciències Polítiques i de l’Administració amb especialitat de Relacions Internacionals aquí a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al 2001. L’últim any vaig fer un Erasmus a Suècia, completant la Llicenciatura al 2007 Posteriorment vaig fer un postgrau a la Universitat Carlos III de Conflictes Internacionals. Amb això vaig veure que coneixia bé la part política de les Relacions Internacionals però volia assolir més coneixements de la vessant jurídica, així que vaig decidir estudiar Dret Internacional Públic. Em van acceptar a la Universitat de Leiden per fer un Màster de Dret Internacional l’any 2008.

Durant el meu programa d’estudis de Màster a Leiden em van oferir primer treballar a L'Oficina de l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans al 2008, i després al Tribunal Penal de Nacions Unides per a l’antiga Iugoslàvia l’any 2010. En el Tribunal Penal treballava per tres jutges, i a l’Alt Comissariat de Drets Humans estava en la secció d’operacions del departament de l’Amèrica Llatina i al Consell de Drets Humans. A partir d’aquí, em van oferir de ser Oficial de Drets Humans a Haití després del terratrèmol del 2010. Allà hi vaig estar sis mesos fins que hi va haver una insurrecció armada i em van acabar evacuant.
Posteriorment vaig obtenir el Grau de Dret a la Universitat de Barcelona i el Màster de l’Advocacia, a la vegada que treballava en diverses feines de consultoria internacional.

I a l'Organització de les Nacions Unides (ONU)?
Tot va començar al 2006 a través d’un programa de la UAB: el ‘World Model of United Nations’ vinculat amb la Universitat de Harvard. Vaig enviar-hi el meu ‘position paper’ sobre l’energia nuclear a Veneçuela i me’l van acceptar, concedint-me una beca per anar a la Xina amb la Universitat de Harvard i la delegació de la UAB.
Quan vaig tornar es va fer el primer model de Nacions Unides a Catalunya que l’organitzava l’Associació de les Nacions Unides a Espanya. Així que em van nominar delegat del Consell de Seguretat per representar a la Xina. A l’acte final d’aquest model em van convidar en els Seminaris del Consell dels Drets Humans a Ginebra. El Consell es configurava com una peça clau de la reforma de l’ONU i em va permetre establir un primer contacte amb l’Organització, juntament amb una estada a la Haia i amb una altra estada a Viena, essent aquestes tres ciutats els emplaçaments principals de l’Organització a Europa. Concretament vaig obtenir la meva primera posició postulant de forma telemàtica un cop a la Universitat de Leiden. En aquesta aplicació fonamentalment valoren els estudis, els idiomes i l’experiència laboral.


Com valores la formació rebuda aquí la Facultat?
De manera molt positiva. En gran mesura he aconseguit fer el què he fet degut als estudis de Relacions Internacionals, l’Erasmus que em va facilitar la UAB i al referit programa de l’Autònoma i Harvard a la Xina.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional? Algun consell per millorar?
En la meva opinió crec que podria ser interessant establir un programa més internacional, no per contingut, sinó com a plantejament. Es tractaria d’un programa centrat en qüestions més pràctiques que teòriques, englobant vessants polítiques i jurídiques, i sobretot únicament en anglès, idioma per excel·lència de les Relacions Internacionals. Un programa així s’establiria com a referència per l’alumnat ‘interior’, ja que possibilitaria captar alumnes i professors d’arreu del món. Això ajudaria a l’alumnat desenvolupar pràctica amb l’idioma i conceptes que es desenvolupen en institucions i organitzacions internacionals i per tant la pràctica professional. En aquest sentit també seria interessant realitzar visites i estades en dites institucions internacionals i referir als estudiants a realitzar-hi pràctiques professionals.